Hemorajik kist nedir neden olur? Hemorajik kist belirtileri ve tedavisi
Hemorajik kist gebeliğe engel mi? Hemorajik kist neden olur? Hemorajik kist belirtileri nelerdir? Hemorajik kist tanısı nasıl konur? Hemorajik kist nasıl tedavi edilir?

Hemorajik kist teşhisi ultrasonografide tipik görüntüleri sayesinde genellikle kolayca konulabiliyor..

Kadınların sağ ya da sol yumurtalıklarında hemorajik kistler görülebiliyor. Yumurtlama döneminde kanama olması sebebiyle oluşan kist türü hemorajik kist oluyor. 

Kanama olması sebebi ile folikül kistinde büyüme gözlemleniyor. 4 ile 5 cm boyutlarına ulaşan mor renkli corpus hemorajikum kisti meydana gelmiş oluyor. Bu kist türü genel olarak sağ yumurtalıkta yada sol yumurtalık kısmında tek yumurta olarak görünüyor. İki yumurtalık kısımlarında birlikte görülmesi oldukça nadir rastlanan bir durum oluyor. 

Bu tür kistlerin gelişimi yaygın olarak görülüyor ve normal vakalarda zararlı belirtilerle karşılaşılmıyor. Ancak, ağır belirtiler görülüyorsa ve kanserli hücrelerin olası varlığı sebebiyle tıbbi yardım almak gerekiyor.

Hemorajik kist gebeliğe engel mi?

Hemorajik kistler başka kistlerin içerisinde meydana gelen kistlerdir. Bu nedenle de bir kadının gebe kalmasına engel olmuyor ve kadının doğurganlığına etki etmiyor.

Hemorajik kist neden olur? Hemorajik kist nedenleri

- Düzensiz adet dönemi olması

- Aşırı kilolu olmak

- Daha önceki dönemlerde hemorajik kist oluşumu görülen kadınlar

- Kısırlık sorunı olan kadınlar

- Rahim ve yumurtalıklarda doku oluşumu olan endometriozis

- Meme kanseri tedavileri

- Hipertiroidi vakaları 

- Çok genç yaşta adet görmeye başlayan kadınları

Hemorajik kist belirtileri nelerdir?

- Karın ağrıları

- Düzensiz adet dönemleri

- Cinsel ilişkide ağrı

- Ara kanamalar

- Göğüste hassasiyet

- Bağırsak hareketinde zorluklar

- Mide bulantısı

- Tam olarak idrar yapamama

- Bel ve rahim bölgesinde sürekli ağrı

- Alt sırt ve iç uyluk ağrıları

Hemorajik kist tanısı nasıl konur?

Korpus hemorajikum kistleri ultrasonografide tipik görüntüleri sayesinde genellikle kolay tanıyor. Bu kistler genellikle 4-6 cm arasında boyutlarda oluyor.

hormon testleri sırasında anormal sonuçlar olması ya da hastalığı kontrol edebilmek amacıyla kişilere bir takım kan testlerinin yapılması da gerekebiliyor. Ayrıca karın boşluğu içerisinde herhangi bir sızıntının olup olmadığını anlamak adına vajinadan bir iğne yardımıyla sıvı alınması sonucunda da tespiti yapılabiliyor.

Hemorajik kist nasıl tedavi edilir?

Herhangi bir patlama ya da yırtılma olmaması durumunda hemorajik over kistlerin belirtilerine bakılarak tedavi yapılıyor. Daha çok tedavi esnasında hastanın menopoza girip girmediği ya da hastanın yaşı gibi durumlar dikkate alınıyor. Birçok kistin tedavi yapılmadan kendiliğinden yok olması da söz konusu oluyor.

Hemorajik over kistleri gece kalmak isteyen bir kadında görülmesi durumunda tedavisi için doğum kontrol haplarının kullanılması sonucunda yumurtlamanın gerçekleşmeyecek olduğu için bu yöntem sayesinde kistin yok olmasını sağlıyor. Fakat doğum kontrol haplarının kullanılması da gebeliğin ertelenmesine neden oluyor.

Kistin yırtılması gibi bir durum söz konusu olduğunda kişiye cerrahi müdahale yapılıyor. Ameliyat laparoskopi yöntemiyle yapılacak olan bir yöntem bulunuyor. Bu sayede kişinn daha hızlı iyileşmesi ve hastaneden taburcu olması söz konusu oluyor.

Hemorajik kist tekrarlar mı?

Tüm kistlerin tedaviden sonra yeniden ortaya çıkma ihtimali bulunuyor. Dolayısıyla da hemorajik kist için de az da olsa böyle bir risk olabiliyor. Ancak unutulmaması gereken konu hemorajik kistler yumurtalık kanserine neden olabilecek ya da başka bir kanser ile alakalı olan kistler değildir. 

Hemorajik kistlerin tamamı iyi huylu kistler olduğu için tekrarlasa da ya da başka bir olumsuz durum yaşansa da tedavisi mümkün oluyor, şiddetli bir ağrı dışında önemli bir soruna sebebiyet vermiyor.

Hemorajik kist için hangi bölüme gidilir?

Hemorajik kist için Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları