Güneş Yanığı Neden Olur Nasıl Geçer? Güneş Yanığının Belirtileri ve Tedavisi
Güneş yanığı cilt kanseri yapar mı? Güneş yanığının belirtileri ve nedenleri nelerdir? Güneş yanığı nasıl tedavi edilir?

Güneş Yanığı Cilt Kanseri Yapar Mı?

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma neticesinde deride görülen kızarıklık ve su dolu kabaarcık şeklinde görülen deri problemlerine güneş yanığı denir. Güneş yanığı cilt kanserine de sebep olabilmektedir.

Çocuklık çağında yaşanılan güneş yanıkları, ileride olabilecek cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Bu sebeple, özellikle yaz tatillerinde bilinçli güneşlenmek, güneş yanığından korunmak önemlidir. Güneş yanığı olan kişiler diş macunu, yoğurt sürmek gibi şeyler yapmamalıdır. Bunun yerine soğuk duş, ıslak bez kompresi yapılarak, doktora gidilmelidir.

Güneş Yanığı Neden Olur?

Çok fazla ultraviyole ışınına maruz kalma sonucunda meydana gelir. Güneşten, UVB, UVA ve UVC olmak üzere üç çeşit ultraviye ışın gelmektedir. UVB ışınları, derininn üst kısmına etki eder. Deride ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. UVA ışınları, cildin alt tabakasını etkilemektedir. Cilde esnekliğini veren dokuda harabiyet yaratır, yaşlanmayı hızlandırır. Diğer ışın türlerine göre daha az zarar veren UVC ışınları, atmosferin filtre etmesinden dolayı özel bir korumaya ihtiyaç yoktur. UVA ve UVB ışınları cilt kanserinin en büyük nedenlerindendir.

Güneş yanığı, açık tenli, renkli gözlü kişilerde daha çok görülmektedir. Güneş ışınları gözde bozulma da yaratmaktadır. Kar, kum, asfalttan yansıyan güneş de ciddiye alınmalıdır.

Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?

- Deride şişkinlik, kızarıklık

- Ağrılı cilt

- Deride su dolu kabarcıklar

- Gergin cilt

- Deride sızlama

- İlerleyen günlerde derinin soyulması

- Baş ağrısı

- Mide bulantusu

- Halsizlik

- Üşüme 

- Ateşlenme

- Nabzın hızlanması

Güneş Yanığından Korunma Yolları

Güneş kremi, güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmelidir. Açık tenli kişiler en az 30 faktör güneş kremi tercih edilmelidir. Güneş kremi 3-4 saatte bir yenilenmelidir. Yalnızca yaz tatillerinde değil, yaz aylarında sokağa çıkarken de güneş kremi kullanılmalıdır. Sık dokunmuş, hafif, açık renkli giysiler kullanılmalıdır. Bebekler ilk altı ay güneşe çıkarılmamalıdır.

Güneş Yanığı Tedavisi

Birinci derece yanıklarda deride kızarıklık ve şişlik, ikinci derece yanıklarda içi su dolu kabarcıklar, üçüncü derece yanıklarda kabuklanma şeklinde yaralar oluşur. Özellikle 2. ve 3. derece yanıklarda mutlaka hastaneye gidilmelidir. Hekim tarafından gerekli görüldüğünde açık yara olanlara pansuman, serum tedavisi gibi yöntemler uygulanmalıdır. 

Güneş Yanığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Güneş yanığı için Dermatoloji (Cildiye) bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları