Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur? Bebeklerde nasıl bir tedavi uygulanır? Gözyaşı kanalı tıkanıklığında ne tür belirtiler ortaya çıkar?

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nedir?

Gözyaşı kanalında tıkanıklık olma durumunda gözyaşının gözde birikmesi sonucunda yaşlar dışarı akşamaya başlar. Normalde gözyaşı, gözyaşı kesesi ve kanalları aracılığıyla burun boşluğuna dolmaktadır. 

Gözyaşı kanalı tıkanıklığında gözlerde enfeksiyon sürekli hale gelebilir. Kadınlarda ve bebeklerde daha sık görülen hastalık, doğuştan veya çevresel etkenlerden dolayı görülebilmektedir. Kadınlarda daha çok menapoz döneminden sonra rastlanmaktadır.

Doğuştan olan tıkanıklık, bebeğin yeterli gelişimi sağlayamamasından dolayı, gözyaşı kesesinden buruna geçecek olan alanda deliğin oluşmadan doğum gerçekleşmiştir. Burun ameliyatları, sinüzit, travma, gözyaşı kesesi taşı ya da iltihabik hastalıklardan kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Gözyaşlarını, keseden buruna ulaştıran kanalların tıkanması neticesinde yaşanır.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri

- Gözlerde aşırı sulanma

- Gözlerde çapaklanma

- Kızarıklık

- Burun kökünde şişlik

- Apse

- Burun köküne bastırınca gözün iltihaplanması

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hekim tarafından kanül ile gözyaşı kanallarında sıvı verilir. Bu yöntemde eğer sıvı hastanın boğazına ulaşıyorsa kanalların açık olduğu anlamına gelmektedir. Eğer sıvı boğaza kadar gelmiyorsa kanalların kapalı olduğu anlaşılır. Dakriyosistografi ve dakriyosintigrafi gibi gözyaşı kanallarını incelemek için görüntüleme yöntemleri istenebilir.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri

Doğuştan olan gözyaşı kanalı tıkanıklığında, bebeğe ilk bir yıl boyunca burun kökünden aşağı doğru sıvazlayarak masaj işlemi uygulanır. Bir seferde 10 kez olmak üzere, günde dört kez bu masaj yapılır. Eğer kanallar masaj tedavisiyle açılmazsa sondalama uygulanır. Gerekli görülürse balon genişletme yöntemi ya da tüp takma işlemi gerçekleştirilir. Hastanın gençlik döneminde gözyaşı kanal ameliyatı olması gerekebilir. Sonradan olan gözyaşı kanalı tıkanıklığında, gözyaşı kesesi ile burun arasında yeni bir kanal açmak için ameliyat yapılır.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı için Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları