Göz sulanması tedavisi tüm diğer şikayetlerde olduğu gibi sebebine yönelik yapılıyor..
Gözyaşının aşırı salgılanması ya da gözyaşı kanalındaki bozukluklar sıkça karşılaşılan problemler arasında yer alıyor. Tıpta epifora olarak adlandırılan göz sulanması çeşitli nedenlerle ortaya çıkıyor.
Göz sulanması hastalığı kişiden kişiye farklı ağırlıklarla ilerliyor. Bazı kişilerde aşırı rahatsızlık vererek uzun süre devam etmesine rağmen, bazı kişiler bu göz hastalığını geçirdiğinin farkında bile olmayabiliyor.
Göz sulanmasının nedenleri nelerdir? Göz sulanması neden olur?
- Vücutta B2 vitamini eksikliği
- Alerjik durumlar
- Göz yaşının üretiminin azalması
- Yaş sorunu
- Sinüzit hastalığı
- Nezle veya grip
- Göz yaşı kanalı tıkanıklığı
- Gözlerin sürekli ovuşturulması
- Aşırı parlak ışığa maruz kalmak
- Göz tansiyonu
- Kimyasal tahriç edici maddeler ( duman, biber gazı gibi)
- Kirpik batması
- Kemoterapi ilaçları
- Göz ve burun ameliyatı
- Yumuşak göz kapağı sendromu
- Tiroit düzensizlikleri
- Romatoit artrit (İltihaplı Romatizma)
- Sjögren sendromu (gözlerin ve ağzın kuruması)
- Bilgisayara, telefona, televizyona, kitaba, dergiye, elde uğraş verilen ince işlere bakmak
Göz sulanması belirtileri nelerdir?
- Gözlerde kaşınma
- Yanma
- Ağrı
- Akıntı
- Görsel hassasiyetin azalması
- Göz kapaklarında şişme
- Gözde kanlanma
Göz sulanması nasıl geçer? Göz sulanması nasıl tedavi edilir?
Göz sulanması tedavisi tüm diğer şikayetlerde olduğu gibi sebebine yönelik yapılıyor. Göz damlaları özellikle gözlerin aşırı kurumasının neden olduğu göz sulanmaları için kullanılırsa etkili oluyor. Göz damlaları gözlerin nemlenmesini sağlayarak daha az göz yaşı üretimini sağlıyor. Damlalar günde 4 kez ve her defasında 3’er damla olarak kullanılıyor.
Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklere olumlu cevap veriyor.. Fakat göz sulanmasına viral enfeksiyonlar neden oluyorsa doktorlar herhangi bir ilaç verilmiyor ve enfeksiyonun geçmesi için bir hafta civarı beklenmesi tavsiye ediliyor. Antibiyotikler genelde göz damlası olarak her defasında 1 damla olarak sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez uygulanıyor.
Doğumsal nazolakrimal duktus tıkanıklığı çoğunlukla kendiliğinden geçen bir durum oluyor. Gözyaşı kesesine günde 4-5 defa bası yapılması tıkanıklığı tedavi edebiliyor. 1 yaş üstü çocuklarda tıkanıklık düzelmezse ameliyat gerekebiliyor.
Eğer göz sulanmaları kesilmiyorsa ve lens kullanılıyorsa lenslerin çıkarmak gerekiyor. Kontakt lensler göz sulanmasını şiddetlendirerek göz damlalarının etkisini de yok ediyor.
Göze yabancı bir madde ya da toz kaçtıysa ve bundan dolayı göz sulanıyorsa bir bezi ıslatarak hafifçe zarar gören göz siliniyor. Bu işlem için el ve parmakları kullanmamak gerekiyor çünkü ellerde bakteri bulunabiliyor ve bu şekilde gözle temas edilirse gözdeki enfeksiyonun yayılmasına neden olabiliyor.
Göz sulanması bitkisel çözüm yöntemleri
- Koyu çay demleyip soğuduktan sonra pamuk kullanarak gözler kapalı durumdayken üzerine koyup birkaç dakika tutmak
- Gözlere patates koymak
- Hindistan cevizi yağı ile gözleri nemlendirmek
- Havuç yemek
- 1 çay kaşığı karbonatı bir şişe klorsuz suda çözdürüp ve bu solüsyonla gözler 2-3 kez yıkanıyor. Ya da eşit miktarlarda alınan absorbik asit kristalleri ile karbonat karıştırılıyor ve bu karışımdan bir çay kaşığı alınarak bir şişe klorsuz suda çözülüyor ve bu solüsyonla gözler yıkanıyor.
Göz sulanması için hangi bölüme gidilir?
Göz sulanması için Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları