Dış Kulak İltihabı Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Dış kulak yolu enfeksiyon hastalığı özellikle yaz aylarında çok görülmektedir. Deniz ve havuzdan bulaşan mikroplarla kulakta iltihaplanma meydana gelir.

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Dış kulak iltihabı, dış kulak yolunun bir takım bakteri veya mantarlardan dolayı iltihaplanmasıdır. Özellikle yaz aylarında denizden ya da havuzdan bulaştığı için daha sık görülmektedir.

Daha önce dış kulak iltihabı yaşayan kişilerin denize, havuza girerken, duş alırken kulaklarını koruması gerekmektedir. Mikroplu su ile iltihaplanma yaşanabilir. 

Dış kulak iltihabında organ nakli ameliyatı olanlar, kronik hastalar, AIDS'liler, diyabet hastaları, ışın tedavisi ya da kemoterapi görenler risk grupları arasındadır.

Dış Kulak İltihabı Neden Olur?

Dış kulak yolunun nemli ve sıcak bir bölge olmasından dolayı bakteri, mantarların çoğalması için uygun bir alandır. Vakaların büyük bir çoğunluğunda bakteri, mantardan dolayı enfeksiyon görülür. Bunun dışında kulağı karıştırma, kaşımak, kulak yıkanması, kulağa bir cismin kaçması ve allerjen nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Kulak temizliği için kullanılan kulak pamukları, kulaktaki kiri çoğaltır ve kulağa zarar verir. Bu da mikroplara davetiye çıkarır. Kulak pamuğu ile temizlemek önerilmemektedir.

Dış Kulak İltihabından Korunmanın Yolları

- Kulak nemli bırakılmamalıdır.

- Kulak pamuğu ile değil, yumuşak pamukla temizlik yapılmalıdır.

- Kulak içini kaşımamak gereklidir.

- Yüzme sırasında kulaklar sudan korunmalıdır.

- Temizliğinden emin olunmayan havuz ve denize girilmemelidir.

Dış Kulak İltihabı Belirtileri

Kulakta başlayan ağrı, göz bölgesinde de görülebilir. Yemekleri çiğneme, yutkunma, dişleri sıkmak gibi kulağa da etki yapan hareketler ağrıyı artmaktadır. 

- Kulakta döküntü, pullanma

- Kaşıntı

- Kulak zonklama

- Kulak tıkanıklığı 

- Sarı ve yeşil renkte kötü kokulu akıntı

- Kulakta şişme, kızarma

Dış Kulak İltihabı Teşhisi

Doktor hastanın şikayetlerini dinledikten sonra otoskop ile kulak kanalını inceleyerek teşhis yapabilmektedir. Doktorun gerek gördüğü durumunda, kulakta iltihaplanma varsa örnek alınarak incelenmesi istenebilir. Yapılan muayenede doktor tarafından kulak içi temizlenir.

Dış Kulak İltihabı Tedavisi

Dış kulak iltihabının aşamasına göre ilaçlar ve kulak damlaları verilir. Eğer hastada şiddetli ağrı varsa, ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilir. 10-12 gün içerisinde hastalık iyileşir. Tedavi süresince hastanın kulağını su ile temas ettirmemesi gerekmektedir.

Dış Kulak İltihabı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kulak rahatsızlıkları görüldüğünde Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları