Boş gebelik işlemlerinden sonra tekrar gebe kalmak için en az 2-3 ay geçmesi gerekiyor..
Halk arasında su gebeliği olarak bilinen boş gebelikte, gebelik kesesini oluşturan zar ve plasenta oluşurken bu yapıların içinde bir bebek bulunmuyor.
Bir kadın gebe kaldığında döllenmiş yumurta uterus duvarına yapışıyor ve yerleşiyor. Yaklaşık 5-6 haftalık gebeliğin sonunda, bir embriyo bulunması gerekiyor. Fetüsün geliştiği gebelik kesesi yaklaşık 18 milimetre genişliğinde oluyor. Gebelik boş olsa da gebelik kesesi meydana geliyor ve büyüyor, ancak embriyo gelişmiyor.
Boş gebelik durumlarında hem idrarda hem de kanda gebelik testleri pozitif çıkıyor. Boş gebelik adet dönemlerinde düzensizlik yaşayan kadınlarda sıklıkla görülüyor.
Boş gebelik ne zaman anlaşılır? Boş gebelik kaçıncı haftada belli olur?
İlk 12 haftada gerçekleşen düşüklerin yaklaşık yüzde 50 sinin nedeni, boş gebelik oluyor. Teşhisi, ultrason ortamında embriyo ve kalp atımları görülmesi gereken haftalarda kesenin boş olarak görülmesiyle beraber konuyor.
Boş gebelik belirtileri nelerdir?
Boş gebelikte de hamilelikte görülen belirtiler görülebiliyor.
- Adet gecikmesi
- Hamilelik testinin pozitif olması
- İlk hamilelik bulgularından sonra kramp veya damlama şeklinde kanama
- Karın bölgesinde ağrı
- Mide bulantısı olmaması
- Göğüs hassasiyetinin azalması
- Normal idrara çıkma
- Vajinal akıntı (hafif kahverengi)
- Kusmada azalma
Boş gebelik nedenleri nelerdir? Boş gebelik neden olur?
- Kromozomal problemler
- Kötü kaliteli sperm veya yumurta
- Yumurta veya spermin döllenme sırasında hasar görmüş hücreler elde etmesi
- Anne ve baba adayının yaşlarının fazla olması
Boş gebelik ne zaman sonlandırılır?
Çoğu boş gebelik, doğal yollarla gerçekleşen düşükle son buluyor. Düşük kendiliğinden başladıysa, durumu kolaylaştırmak adına bazı ilaçlar da verilebilir. Ancak düşük gerçekleşmemiş ise ve kesin olarak boş gebelik teşhisi konulduysa, kürtaj işlemi gerekebiliyor. Kürtaj, rahim ağzı genişletilerek rahim içerisindeki dokuların alet yardımı ile dışarı çıkarılmasını amaçlayan cerrahi bir işlem oluyor.
Boş gebelik tekrar eder mi?
Gebelikte boş kese durumu yaşandıktan sonra tekrar gebe kalındığında, bütün gebeliklerde olduğu gibi düşük yapma riski bulunuyor. Ancak endişe etmemek gerekiyor.
Eğer boş kese gebelik durumu sürekli tekrar ediyorsa doktor sizden kromozom analizi (karyotip analizi) isteyebiliyor. Böyle bir sorun varsa, tüp bebekle sağlıklı bir gebelik elde edilebiliyor.
Boş gebelik sonrası ne zaman hamile kalınır?
Boş gebelik işlemlerinden sonra tekrar gebelik planlaması yapmak için boş gebeliğin üzerinden en az 2-3 adet geçmesi gerekiyor. Çünkü vücudun ve hormonların kendini toparlayabilmesi için birkaç aylık döneme ihtiyacı oluyor.
Boş gebelik (Su gebeliği) için hangi bölüme gidilir?
Boş gebelik (Su gebeliği) için Kadın Doğum ve Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları