Böbrek Kanseri Nedir?
Böbrek kanseri, böbreklerde kötü huylu tümörlerin gelişmesidir. Vücuttaki zararlı maddelerin ve toksinlerin atılmasını sağlayan böbreklerde büyüyen tümörler kötü huylu olabileceği gibi, iyi huylu da olabilir. Onkositom, adenom, anjiyomiyolipom gibi tümörler iyi huylu tümörlerdir.
Böbrek kanserinde tümörler, idrarın toplanmasını sağlayan bölgede ya da idrar üretimini yapan parankim denilen kısımda gelişmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanan böbrek kanseri, her yıl dünyada 300 bin kişide görülmektedir. Genellikle yaşa bağlı olarak 65 yaş üstü kişilerde meydana gelir.
Kanserli hücreler yalnızca böbrek sınırları içerisinde kalmışsa, lokalize böbrek kanseri denir. Eğer kanserli hücreler böbrek sınırı dışına yayılmış, lenf nodları, adrenal bezi, venlere doğru tutulum göstermişse lokal ilerlemiş böbrek kanseri olarak belirtilir. Metastatik böbrek kanserinde, tümörler başka organlara ve uzak lenf nodlarına yayılmıştır.
Böbrek Kanseri Neden Olur?
Böbrek kanserinde sigara kullanımı en büyük faktördür. Obezite ve yüksek tansiyon hastalarında da risk fazladır. Polikistik böbrek hastalığı, at nalı böbrek gibi bazı hastalıklardan dolayı doğuştan görülebilmektedir. Bilinçsizce, sık sık ağrı kesici kullanmak, böbrek parankim kanseri riskini arttırmaktadır. Asbest kimyasalına maruz kalanlar da risk grubundadır. Hastalık aileden geçişli olarak ortaya çıkabilir.
Böbrek Kanseri Belirtileri
- Yüksek tansiyon
- Kilo kaybetme
- Karında kitle
- Kansızlık
- İştahsızlık
- Böbrek bölgesinde ağrı
- İdrarda kan
- Karaciğer testlerinin bozuk çıkması
- Kanda alyuvar çökelme hızının (sedimentasyon) yüksek olması
Böbrek Kanseri Evreleri;
Evre 1; Tümör 7 santimden küçük ve yalnızca böbrekte sınırlıdır.
Evre 2; Tümör hala böbrek içindedir ancak boyutu 7 santimi aşmıştır.
Evre 3; Kanserli hücreler yakındaki dokulara ve lenf bezlerini tutmuştur.
Evre 4; Kanserli hücreler lenf bezlerini de aşarak, akciğer, karaciğer, kemik gibi uzak organlarda yayılım göstermiştir.
Böbrek Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Böbrek kanserinde hastanın tıbbi öyküsü dinlenir. Fiziksel muayene sonrasında kan ve idrar testleri istenir. Ultrasonografi, İVP, bilgisayarlı tomografi, üreteroskopi gibi görüntüleme yöntemleri ile tanı konulur.
Böbrek Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Hastanın durumu ve kanserin aşamasında göre tedavi yöntemi belirlenir. Böbrek kanseri tedavisinde Radikal Nefrektomi denilen ameliyat uygulanır. Laparoskopik cerrahi veya açık cerrahi şeklinde yapılan ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Hastalık başka organlarda da yayılım göstermişse, buralara da klasik cerrahi ile müdahale edilir. Ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi süreci desteklenir. Sonraki süreçte hastanın düzenli takip ve kontrol edilmesi gerekir.
Böbrek Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Böbrek rahatsızlıkları için Üroloji bölümüne gidilmelidir.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları