Balık pulu deri hastalığının kalıcı bir tedavisi bulunmuyor ancak belirtileri en aza indirmeye yönelik geçici tedavi yöntemler uygulanıyor..
Tıp dilinde İktiyozis olarak bilinen balık pulu hastalığı, kalıtsal olarak genelde yeni doğan bebeklerde görülen deri dökümü olarak tanımlanıyor. Balık puluna benzer döküntüler olduğu için balık pulu hastalığı deniyor.
Balık pulu hastalığının az yaygın olsa da bazı türleri bulunuyor. Lamellar iktiyozta doğuştan hastalık mevcuttur ve yaşam boyu devam ediyor. Lamellar iktiyozun bulunduğu bebekler 10 ila 14 gün sonra dökülerek döküntülerle kaplı deriyi açığa çıkıyor. Şeffaf bir zarla sarılı olarak dünyaya geliyor. Genellikle vücudun tamamında görülse de bacaklarda kalın koyun rekte beyazlık olarak daha büyük olabiliyor.
X-bağlantılı iktiyoz türün doğumdan kısa süre sonra başlıyor ve bu tür sadece erkeklerde görülüyor. Bu cilt hastalığına niteliğini veren fark edilebilir kirli kahverengi döküntüler en çok boyun arkası kollar ve dizlerin arka kısmında ortaya çıkıyor.
Epidermolitik hiperkeratoz balık pulu türü ender görülüyor. Genellikle doğuştan olup ve derinin kabarcıklarla kaplanması ile başlıyor. Zaman içinde deri büyük tabakalar halinde soyuluyor ve kabalaşıyor ya da siğil görününtüsünü alıyor. En çok dirseklerde bileklerde ve diğer bükülgen bölgelerde ortaya çıkıyor.
Balık pulu hastalığının belirtileri nelerdir?
- Balık pulu gibi, dirseklerde, ellerin içinde, yüzde ve bacaklarda döküntüler
- Döküntülerin gri veya kirli beyaz olması
- Avuç içleri ile ayak tabanlarında derin acıyan çatlaklar
Balık pulu hastalığının nedenleri nelerdir?
Balık pulu hastalığı en sık olarak otozomal baskın modelle kalıtsal olarak geçiyor. Bu durum çocuğun hastalığa yakalanmak için hastalıktan etkilenen genin sadece bir kopyasını kalıtsal olarak alması gerektiği anlamına geliyor. Bozukluğun kalıtsal türünün bulunduğu çocukların doğumda derileri genellikle normaldir ancak yaşamlarının ilk birkaç yılında derileri dökülmeye ve kalınlaşmaya başlıyor.
Balık pulu hastalığı çoğunlukla derinin aşırı derecede kurumasından dolayı oluşuyor. Dünyaya yeni gelen bebeklerin derileri yeterli düzeyde nemli olur ancak bazı durumlarda bebeklerin cildinde aşırı derecede kuruma meydana gelebiliyor. Meydana gelen bu kuruma da ihtiyoz yani balık pulu rahatsızlığının ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor.
Sebebi genetik olmayan edinilen iktiyoz olarak isimlendirinen iktiyoz çok ender görülüyor. Hastalığın bu türü genellikle yetişkinlikte kendini gösteriyor ve genellikle kanser tiroit hastalığı veya kronik böbrek yetmezliği gibi başka dahili hastalıklar ile ilişkilendiriliyor.
Balık pulu hastalığı nasıl teşhis edilir?
Balık pulu hastalığı teşhisi doktor tarafından cildi ve karakteristik döküntüleri inceleyerek konuluyor. Eğer herhangi bir şüphe varsa doktor cilt biyopsisi gibi başka testler isteyebiliyor. Bu yöntem deri kuruması dökülmesi gibi başka nedenleri olasılık dışı bırakmak için gerekli görülüyor.
Balık pulu hastalığı nasıl tedavi edilir?
Balık pulu deri hastalığının kalıcı bir tedavisi bulunmuyor ancak yapılan tedaviler belirtileri en aza indirmeye yönelik geçici tedavi yöntemler oluyor.
Özel olarak üretilen losyonlar ve nemlendiriciler kullanılarak veya vazelinle bebeğin cildi ovularak sonrasında ise laktik asit içeren krem sürülerek tedavi yapılabiliyor. Bu uygulama her gün iki defa uygulanıyor.
Diğer tedavi yöntemi ise kaplıca suları oluyor. Kaplıcaların palık pulu hastalığının iyileşmesinde hatta bir daha tekrarlamadığı kaplıcalara giden kişilerden görülebiliyor.
Balık pulu hastalığı için hangi bölüme gidilir?
Balık pulu hastalığı için Dermatoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları