Antibiyotik alerjisi belirtileri nelerdir? Testi ve tedavi şekli
Antibiyotik alerjisi belirtileri nelerdir? Antibiyotik alerjisi neden olur? Antibiyotik alerjisi testi nasıl yapılır? Antibiyotik alerjisi nasıl tedavi edilir?

Hastanın antibiyotik alerjisi olup olmadığı cilt testleri veya kan testleri ile anlaşılabiliyor..

Antibiyotikler toplumda çok sık kullanılıyor. Kullanılan antibiyotiklere karşı vücudun gösterdiği reaksiyona antibiyotik alerjisi adı veriliyor.  Bazı insanlarda ilk 3 gün içerisinde belirti gösteren bu alerji bazı insanlarda 15 gün boyunca sinsice belirti göstermeyip 15 günden sonra birden alerjik belirti gösterebiliyor.

Özellikle belirli antibiyotiklerde daha sık karşılaşılan bu alerjik duruma karşı her zaman tedbirli olmak gerekiyor. Penisilin içeren antibiyotik gruplarını kullanırken de çok dikkat edilmesi öneriliyor.

Antibiyotik alerjisi belirtileri nelerdir?

- Deride kızarıklık

- Kaşıntı

- Bulantı ve kusma

- İshal

- Baş dönmesi

- Ateş

- İştahsızlık

- Burun akıntısı

- Dilde aft oluşumu

- Işığa duyarlı olma

- Ağızda metalik tat

- Vajinada mantar

- Nefes alma zorluğu

- Hapşırık

- Karın ağrısı

- Sersemlik

- Dudakta şişme

Antibiyotik alerjisi neden olur? Antibiyotik alerjisi nedenleri

Antibiyotik alerjisi, alınan antibiyotiğin vücut bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde algılanıp vücuttan atılması için bağışıklık sisteminin çalışmasıyla ortaya çıkıyor. İlk sefer alındığında az tepki gösteren bağışıklık, ikinci alınan dozda birden çok yüksek tepki gösterebiliyor. Doktorlar, antibiyotik alerjisinin tamamen genetik olduğunu söylüyor.

Antibiyotik alerjisi testi nasıl yapılır?

Hastanın antibiyotik alerjisi olup olmadığı cilt testleri veya kan testleri ile anlaşılabiliyor. Sağlık uzmanına vücudun nasıl çalıştığına dair bilgi vermek için kan aldırmak gerekebiliyor. Kan elden, koldan veya damardan alınabiliyor.

Sağlık uzmanı cilde bir miktar antibiyotik koyup bölgeyi bir yamayla kapatıyor. Yama 2 gün kalıyor. Sonra sağlık uzmanı ciltte reaksiyon olup olmadığını inceliyor.

Deri prik testinde ise sağlık uzmanı ön kola küçük bir damla antibiyotik damlatıyor, sonra bir iğneyle cildi dürtüyor. Antibiyotik kısa bir süre sonra siliniyor. Sağlık uzmanı reaksiyon olup olmadığını inceliyor.

Antibiyotik alerjisi nasıl tedavi edilir?

Antibiyotik alerjisi tedavisinde ilk yol, alınan antibiyotiğin bırakılarak etken maddesi farklı bir antibiyotiğe yönelmek oluyor. Alerji tedavilerinde antihistamin ilaçlar kullanılıyor. Benadril ve benzeri etken maddesi olan bu ilaçlar, bağışıklık sisteminin bazı kimyasal salgılarını bloke ederek tepkiyi durduruyor. Reçetesiz satılanları olduğu gibi doktor tavsiyesi olmadan verilemeyenleri de bulunuyor.

Şiddetli vakalar için ise ağız yoluyla alınabilen veya şırınga edilen kortikosteroidler uygulanıyor.Hayati tehlike arz eden anafilaktik şoklarda ise acilen epinefrin vuruluyor. Bu durumda hastanın acilen hastaneye kaldırılması gerekiyor.

Alınan antibiyotik alternatifsizse, alternatif antibiyotik tedavisinin de alerjiye neden olacağı düşünülüyorsa, antibiyotik kullanmak hasta kişinin durumu için çok gerekli ise antibiyotiğe karşı duyarsızlaştırma tedavisi yapılıyor. Hasta kişi bir alerji uzmanının gözetiminde çok düşük dozlarda antibiyotik almaya başlıyor. Antibiyotik miktarı bağışıklık sisteminin fark edemeyeceği dozda oluyor. Her 15-30 dakikada bir hafif artırmalarla bu işlem tekrarlanıyor. Tedavi süresince uzman gözetimi çok önem taşıyor.

Antibiyotik alerjisi için hangi bölüme gidilir?

Antibiyotik alerjisi için Alerji Hastalıkları ve İmmünoloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları