5. (Beşinci) Hastalık Nasıl Bulaşır Belirtileri Nelerdir?
Eritema enfeksiyozum da denilen 5. (Beşinci) hastalık nedir ve neden olur? 5. hastalık hamileler için ne boyutta tehlikelidir?

5. (Beşinci) Hastalık Nedir?

5. Hastalık, Parvovirüs B19 adı verilen DNA virüsünden kaynaklı meydana gelen ve çocukluk döneminde görülen viral bir hastalıktır. Deride döküntülü şekilde ortaya çıkan 5. hastalık, en çok beş yaş üstü çocuklarda görülmektedir.

5-15 yaş aralığında sık karşılaşılan hastalığın kuluçka dönemi 4-14 gün arasıdır fakat 21 güne kadar çıkabilir. Virüs hastanın vücuduna girdikten 4-14 gün aralığında kendini gösterir.

5. hastalığa yakalanan çocukların yanakları tokat yemiş gibi kızarık ve döküntülü olur. Hastalık solunum yolları ve kan yoluyla bulaşmaktadır. 5. hastalığında tıptaki adı eritema enfeksiyozumdur.

Bağışıklık sistemi güçsüzler, kronik kansızlığı olanlar ve gebelik dönemindeki anneler, hasta kişiden uzak durmalıdır. Daha önce virüsü tanımayan vücut, özellikle anne karnındaki bebeğe bulaşırsa, bebekte kansızlık ya da ölü doğuma sebep olabilir.

5. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

- İlk üç gün vücudun ateşlenmesi

- Yanaklarda tokat yemiş gibi kızarık görüntü

- Bir hafta süren deride döküntü oluşumu

- Bacaklarda ve kollarda dantel görünümü

- Eklemlerde şişlik, ağrı

5. Hastalığın Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın tanısı genellikle klinik muayene ile konur. Kan hastalığı olan çocuklarda daha ağır geçen hastalığa özel bir test yoktur. 

5. Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığa özel bir tedavi yoktur. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Kaşıntıyı ve ateşi kesecek ilaç tedavisi uygulanır. Hastaya destekleyici sıvılar verilir ve istirahat önerilir.

5. Hastalık İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Çocuklarda görülen belirtiler için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları