1. Sigara, başlı başına bir kanserojen maddedir. Sigara kullanımından ve dumanlı ortamlardan uzak durun. Sigara kullanmamak insan ömrünü 10 yıl daha fazla uzatmaktadır.
2. Yeşil sebzeler antioksidan özelliğinden dolayı hücrede hasar yaratan serbest radikallere karşı savunmaya destek verir. Bol bol yeşil salata tüketilmesi faydalıdır.
3. Kolon kanseri gibi bazı kanser hücrelerinin gelişimini engelleyen nitelikte olan antosiyaninler, pancar, karadut, turp, çlek, vişne, kırmızı lahana vb. mor, mavi, kırmızı gibi renkli gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir.
4. İdeal kilonun çok üstünde olmak kanser riskini arttırır. Yeşilliğin bol olduğu ve lif zengini gıdalarla beslenme tarzı kanser riskini düşürmektedir.
5. Aşırı kırmızı et tüketimi başta damart sertliği olmak üzere başka hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Hayvansal yağ tüketirken aşırıya kaçmamalı ve kırmızı ete oranla beyaz et daha çok tüketilmelidir.
6. Çocuğunu uzun süre emziren annelerde meme kanserine yakalanma riskinin azaldığı görülmüştür.
7. Alkolü bırakın ya da sınırlandırın. Aşırı alkol tüketen kişilerde, kolon kanseri ve karaciğer kanserine yakalanma riski artmaktadır.
8. Hareketli yaşam tarzına sahip olun. Gün içerisinde hareketsiz kaldıysanız, yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Düzenli egzersiz kanser riskini azaltan önemli adımlardandır.
9. Ultraviyole ışınlardan korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşe maruz kalmamak gerekir. Cilt kanseri riskini azaltmak için baş bölgesi şapka, kremler, gözlüklerle ultraviyole ışınlardan korunmalıdır.
10. Erken teşhisin çok önemli olduğu kanser hastalıklarında, vakit kaybetmeden tedaviye başlamak için herkes rutin yıl içinde testlerini yaptırmalıdır. Özellikle daha önce kanser hastası olanlar ihmal etmemelidir.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları