Göz Sağlığını Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gereken 8 Nokta
İleride daha büyük problemlerle karşılaşmamak için, gözün verdiği belirtileri atlamayıp, göz sağlığını ihmal etmemeliyiz. Her yıl rutin göz muayenesi yaptırmak önemlidir. Göz sağlığını korumak için nelere dikkat etmeliyiz?

1. Doğru Aydınlatmaya Dikkat Edin

Yanlış ışık seçimi ile gözlerinizi yormayın. Çalışma ortamı, kitap okuma gibi durumlarda yumuşak tonda sarı ışığı tercih edin.  Yanlış aydınlatma hem gözü bozar, hem de baş ağrısı yaratabilir. Fazla parlak ışıklara sürekli maruz kalmak iyi değildir.

2. Uzun Süre Bilgisayar Başında Oturmayın

Uzun Süre Bilgisayar Başında Oturmayın

Uzun bir süre, gözleri dinlendirmeden bilgisayar başında çalışmak, oyun oynamak gözde kuruluk, kirpik dibinde iltihaplanma ve alerjik durumlar yaratabilmektedir. Zamanla uzağı görmede zorluk yaşanır.

3. Kozmetik Ürünlerinin Hijyeni

Rimel, göz kalemi, likit, göz farı gibi makyaj malzemelerinin ortak kullanılması sonucunda hastalık bulaşabilir. Ayrıca kullanılan fırçaların hijyeni önemlidir. Göz ve çevresi en hassas cilt bölgesidir.

4. Güneş Işınlarına Dikkat

Güneş Işınlarına Dikkat

Direkt güneş ışınlarına maruz kalan gözlerde, bozulma meydana gelir. Güneş ışığına hassasiyet tüm gözler için geçerlidir ancak renkli gözlerde risk daha yüksektir. Güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin.

5. Rutin Göz Muayenesi Yaptırın

Göz probleminiz olmasa dahi, her yıl rutin göz muayenesi olmayı ihmal etmeyin. Hatta bebeklerde bile bir rahatsızlığı olmamasına rağmen, ilk yaş muayenesi gereklidir. Muayene ile bebekte göz tembelliği engellenir.

6. Gözyaşından Hastalık Bulaşabilir

Gözlerinde hastalık olan kişilerin gözyaşlarını sildiğinizde hastalık bulaşabilir. Kızarıklık, sulanma gibi belirtileri olan kişilerin gözyaşlarına dokunmayın. Bu hastanın mikrop kapmaması için de gereklidir.

7. Gözün Verdiği Belirtileri Atlamayın

Gözün Verdiği Belirtileri Atlamayın

Gözde problemler varsa en çok kitap okuma esnasında belirti verebilir. Odaklanma güçlüğü yaşamak, sulanma, yazıların karmaşıklaşması, okurken baş ağrısı, gözleri kısarak bakma gibi belirtileri ihmal etmeden muayene olun. 

8. Göz Travması

Göze bir şey kaçması, bir yere çarpma gibi travmatik durumlarda gözleri ovalamamak gerekir. Soğuk suysa gözleri ovmadan yıkanabilir. Şikayet devam ederse doktora başvurulur.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları