D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Neler? Değerler Nasıl Olmalıdır?
Yağda eriyen vitaminlerden olan D Vitamini, vücutta UVB ışınları ile oluşan, beslenme ile de alınabilen sekosteroid bir hormon türüdür. D vitamini eksikliği, dünyaca oldukça yaygındır. Dünyada yaklaşık 1 milyar kişide görülen D vitamini eksikliği, Türkiye'de her 3 kişiden 2'sinde görülüyor. D vitamininin yüzde 90'ı güneşten sağlanır. Bunun dışında karaciğer, yumurta sarısı, balık yapı gibi besinlerden D vitamini elde edilir. D vitaminini büyük ölçüde güneşten sağladığımız için, her gün en az 20-25 dakika kol, bacak, baş ve yüzümüzün güneş görmesi yararlıdır.
D vitamini eksikliğinde kramp, kas güçsüzlüğü, vücutta ağrı, baş ağrısı, kas ağrısı, saç dökülmesi, halsizlik gibi belirtileri vardır.
D Vitamini Değerleri Nasıl Olmalıdır?
- İleri derece eksik değer: 30 nmol / L'nin altında (12 ng / mL)
- Normalin altında eksik değer: 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasında
- Normal değerler : 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasında
- Yüksek vitamin değerler: 125 nmol / L'den (50 ng / mL) yüksek
D Vitamini Eksikliğinde Hangi Hastalıklar Görülür?
D vitamini eksikliğinde kemik erimesi, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması, romatizmal hastalıklar gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca D vitamini eksik kişilerde deri, kemik, pankreas, kalın bağırsak, tiroid, meme kanseri riski artmaktadır.
D Vitamini Tedavisi
D vitamini tedavisinde, doktor hastanın durumuna, değerlerine göre ilaçla ya da enjeksiyonla tedavi önerebilir. İlaç enjeksiyonu hastayı altı ay boyunca ihtiyacını karşılar. Ağızdan alınan ilaç yönteminde ise hasta, doktorun önerdiği sürece düzenli olarak ilacını almalıdır.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları