Çocuklarda Kalp Hastalığının 10 İşareti! İşte Belirtiler
Kalp hastalığı, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıksa da, çocuklarda da ciddiye alınabilecek ölçüde rastlanmaktadır. 0-18 yaş grubunda, yenidoğanlarda doğumsal kalp hastalığı olarak, çocuklarda ise genetik ve enfeksiyonlarla birlikte meydana geliyor. Ebeveynler, çocuklarında kalp hastalığı belirtilerini fark ettiklerinde, erken teşhis koyulması adına hemen doktora başvurmalıdır. Rutin kontroller önemlidir.

1. Kalpte Üfürüm Duyulması

Kalpte Üfürüm Duyulması

Çocuklarda en sık görülen durumdur. Rutin kontrollerle ortaya çıkabilecek bu rahatsızlık, kalple alakalı damarlardaki yapısal bozukluktan kaynaklı olabilir. Sebepsiz olan üfürümlerin bir tehlikesi yoktur. Çocuk kardiyoloji uzmanının değerlendirmesine bağlı olarak hareket edilir.

2. Morarma

Morarma

Çocuklarda, banyo esnasında, soğukta veya heyecanlandıklarında morarma belirtileri olabilir. Bu morarmalar özellikle parmak uçları ve ağız çevresinde görülür. Bu morarmalar çocukların kalp sağlığı açısından dikkate değerdir

3. Soluğun Zorlu ve Hızlı Olması

Soluğun Zorlu ve Hızlı Olması

Yenidoğanlarda dakikada 60, süt döneminde 40, büyük çocuklarda 30, gençlerde 20'nin üzerindeyse ve herhangi bir sağlık problemi yoksa çocuk kardiyolojisine gidilmelidir. Ateşli hastalığı olmayan çocukta, güçlükle nefes alma ve hızlı nefes alıp verme durumunda kontroller önemlidir.

4. Uzun Süreli Ateşlenme

Uzun Süreli Ateşlenme

İlaçlara rağmen çocukta beş günden uzun süren ateş devam ediyorsa, Kawasaki hastalığının belirtisi olabilir. Bu hastalık kalbi besleyen koroner damarlarda harabiyet yaparak, vücudu etkiler.

5. Çarpıntı

Çarpıntı

Çocukta kalp atışının fazla olması ile yaşanan çarpıntı hissi, ritim bozukluğunun işareti olabilir. Bu belirti ayrıca enfeksiyon hastalıkları, anemi, tiroid hormon düzensizliği, kalp hastalıklarında da rastlanmaktadır.

6. Kalp Atışı Hızı

Kalp Atışı Hızı

Çocuklarda, kalp atışının normalden hızlı, normalden yavaş ya da düzensiz olması, kalp hastalığının ya da ritim bozukluğunun işaretidir. Uykuda kalp atışının hızlanması önemli bir belirtidir. Çocukların göğüs duvarı ince olması sebebiyle, kalp atışı ebeveynleri tarafından fark edilebilir.

7. Göğüs Ağrısı Hissi

Göğüs Ağrısı Hissi

Vücudun kalp tarafında, sol kısmında hissedilen sıkışıklık-ağrı durumu ciddi bir belirtidir. Kalp çevresinde sıvı birikimi, kalp damarlarındaki kan akımı hızı, kalp kapakçığı problemleri göğüs ağrısı yapabilir.

8. Eklemlerde Ağrı ve Şişlik

Eklemlerde Ağrı ve Şişlik

Akut romatizmal ateş hastalığı, kalp kapaklarını tutarak, eklemlerde ağrı ve şişlik şeklinde ortaya çıkar. Sosyal yaşamı etkileyen bu rahatsızlıkta, kalp kası, kapakları, dış zarı etkilenir.

9. Kalpte Büyüklük ve Biçim Bozukluğu

Kalpte Büyüklük ve Biçim Bozukluğu

Röngtenle görülebilecek bu durumu, ebeveynlerin farketmeleri mümkün değildir. Çocukta kalbin büyük olması, kalp ve ana damarların yeri ve biçimindeki normal olmayan durumlar, rutin kontroller sayesinde ortaya çıkar. Bu yüzden çocuğun rutin kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmak önemlidir.

10. Gelişmede Gerilik, Halsizlik

Gelişmede Gerilik, Halsizlik

Çocuklarda yaşıtlarına göre büyüme geriliği görülür. Kalp yetersizliğinden dolayı kilo almakta zorlanırlar. Kalp yetersizliği bulunan çocuklarda, fiziksel aktivitelerde yaşıtlarına göre erken yorulma, soluk soluğa kalma ve halsizlik görülür. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları