Bebeklerde En Sık Görülen 12 Hastalık!
Bebeklerde, anne karnından çıktığında bağışıklık sistemi gelişmediği için hastalığa yakalanması daha kolay. Bebeklerde sık görülen hastalıklar neler?

1. Pamukçuk

Çoğu bebekte görünen pamukçuk, bebeğin ağız çevresinde beyaz bir tabaka şeklinde bir mantar hastalığıdır. Tedavi edilmezse bebeğin ilk olarak solunum yolları, sonrasında sindirim sistemine geçebilir. Tedavisi yapılmadığında bebek ateşlenir ve emmede isteksizlik yaşar.

2. Kabızlık

Bebek dışkısını yapmakta zorlanıyorsa meyve püresi ya da ekstra sıvılarla kabızlık durumu ortadan kaldırılabilir. Eğer kabızlık sürüyorsa doktora başvurmak gerekir. Normalde bebekler günde birkaç defa dışkısını yaparken, kabız olan bebekler 2-3 günde bir yapabilir.

3. Sarılık

Sarılık hastalığı, bebeğin yüzünden ve vücudundan anlaşılabilir. Bebeğin cildine hafifçe bastırıp bırakıldığında renk değişiminden anlaşılır. Ciltte sarımsı bir görüntü olur. Çoğu bebekte görülen sarılık, cilde sarı rengi veren bilirubinin kan değerlerinde yükselmesiyle, deride birikmesi sonucunda ortaya çıkar.

4. İshal

Anne sütüyle beslenen bebeklerde dışkının sulu olması normal karşılanabilir. Ancak ishal ile birlikte ateş, kusma, dışkının normalin dışında rengi (yeşil) gibi durumlar meydana geliyorsa doktora gidilmelidir. İshali olan bebeklerde sıvı tüketimi arttırılmalı.

5. Gaz Sancısı

Bebeklerde gaz sancısı genellikle hava yutma sebebiyle olur. Bebeğin yavaş ve dikkatli bir biçimde emzirilmesi ve emzirdikten sonra geğirmesi kolaylık sağlar. Gaz sancısının olduğu midedeki şişlik ve ağlamadan anlaşılabilir.

6. Karın Ağrısı

Karnı ağrıyan bebeklerde ayaklarını karnına doğru çekme, kusma, devamlı ağlama, sırtında kamburlaşma gibi belirtiler görülür. Bebekte bu belirtiler görüldüğünde mide ve bağırsak sorunu olabileceğinden doktora danışılmalıdır.

7. Ateşlenme

Yenidoğanlarda ateşlenme çok görülür ve ateşin biraz artması bile bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Ateşle birlikte kızarma, ishal, kusma gibi belirtiler varsa, bebeğin sıvı tüketimi artırılmalı ve ince kıyafetler giydirilmelidir. Ateş düşürücü ilaç için doktora danışılmalıdır.

8. Burun Tıkanıklığı

Soğuk algınlığı olan bebeklerde burun tıkanıklığı hemen görülür. Bebek odası sıcak su buharı ile nemlendirildiğinde daha rahat bir ortam sağlanabilir. Burun tıkanıklığı için doktorun önerdiği burun açıcı ilaç serumlar kullanılabilir.

9. Bulantı-Kusma

Bebekler genelde karnı doyduktan sonra kusar. Ancak bebekte fazla bir kusma durumunda, özellikle ishalde görülüyorsa, sıvı tüketimini arttırın. Ateş, ishal ve kusma gibi belirtiler görüldüğünde doktora danışılması gerekir.

10. Diş Ağrısı

Bebeklerin ilk dişi 5-6 aylıkken çıkmaya başladığı için bu dönemde bebekler huysuzlaşır. Bebeğin diş ağrısını azaltmak için bebeğe kemirmesi için diş kaşıyıcı verilir.

11. Öksürük

Bebeğin öksürme biçimi önemlidir. Bebek havlar gibi öksürüyorsa krup hastalığı, göğüsünde ötme gibi bir sesle öksürüyorsa astım, içini çeker gibi öksürüyorsa boğmacanın belirtisi olabilir. Doktora muayene olarak, doktorun önerdiği ilaç kullanılmalıdır. Bebeğin odası nemlendirilmeli ve solunum yollarını rahatlarak rahat nefes alması sağlanmalıdır.

12. Deride Döküntü

Bebek cildi çok narin olduğu için bebeklerde normal bir durumdur. Ancak döküntüler artmaya başladığında, bebek doktora götürülmelidir. Bebeğin cildini nemlendirmek için doktorun önerdiği kremler kullanılır. Bebeğin pişik olmaması için bezi sık sık değiştirilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları