8 maddede kısırlığı önlemenin yolları!
Kısırlık tıptaki adıyla infertilite ile çiftlerin yaklaşık yüzde 15'i bebek sahibi olmak istediklerinde karşılaşıyor. Kısırlık sorunu bazılarında kronik nedenlere dayansa da çoğu zaman beslenme, iş ve sosyal hayat şartlarındaki olumsuzluklardan kaynaklanıyor. Peki kısırlık nasıl önlenebilir? İşte 8 maddede kısırlığı önlemenin yolları..

1. Sigara, alkol, uyuşturucu madde gibi zararlı maddelerde uzak durmak: Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan dengeleri bozan bu maddeler özellikle üreme fonksiyonlarını, erkeğin sperm üretimini, kadının yumurtlamasını olumsuz etkiliyor.

Sigara, alkol, uyuşturucu madde gibi zararlı maddelerde uzak durmak: Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan dengeleri bozan bu maddeler özellikle üreme fonksiyonlarını, erkeğin sperm üretimini, kadının yumurtlamasını olumsuz etkiliyor.

2. Düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmek: Kadınların senede bir düzenli jinekolojik kontrol muayenesi olması bazı hastalıkların erken teşhisi sayesinde kısırlığı önlüyor.

Düzenli olarak jinekolojik muayeneye gitmek:  Kadınların senede bir düzenli jinekolojik kontrol muayenesi olması bazı hastalıkların erken teşhisi sayesinde kısırlığı önlüyor.

3. Stresi hayatımızdan çıkarmak: Kadın ve erkekteki üreme beyindeki hipofize salgalınan hormanların dengesine bağlı oluyor. Streste bu denge bozuluyor. Evde, işte stres ve sıkıntı içinde yaşayan kadın ve erkeklerde kısırlık olayları sıkça görülüyor.

Stresi hayatımızdan çıkarmak: Kadın ve erkekteki üreme beyindeki hipofize salgalınan hormanların dengesine bağlı oluyor. Streste bu denge bozuluyor. Evde, işte stres ve sıkıntı içinde yaşayan kadın ve erkeklerde kısırlık olayları sıkça görülüyor.

4. Sağlıklı beslenmek: Sperm yapımına yardımcı olan FSH ve LH hormonlarındaki düzensizlikler kısırlığa neden oluyor. Doğru beslenme ve kilo kontrolü yaparak kısırlığın önüne geçilebiliyor.

Sağlıklı beslenmek: Sperm yapımına yardımcı olan FSH ve LH hormonlarındaki düzensizlikler kısırlığa neden oluyor. Doğru beslenme ve kilo kontrolü yaparak kısırlığın önüne geçilebiliyor.

5. Hamile kalma yaşını çok geciktirmemek: Yaşın ilerlemesi ile özellikle 35 yaşından sonra kadınlarda üreme potansiyeli düştüğü için hamilelik planları yaparken yaş etkenin de göz önünde bulundurulması ile kısırlık önlenebiliyor.

Hamile kalma yaşını çok geciktirmemek: Yaşın ilerlemesi ile özellikle 35 yaşından sonra kadınlarda üreme potansiyeli düştüğü için hamilelik planları yaparken yaş etkenin de göz önünde bulundurulması ile kısırlık önlenebiliyor.

6. Çalışma şartlarına dikkat etmek: Kimyasal maddeler bulunan bir iş yerinde çalışmak ve bu maddelerin solumak ve temas etmek kısırlığa neden olabiliyor.

Çalışma şartlarına dikkat etmek: Kimyasal maddeler bulunan bir iş yerinde çalışmak ve bu maddelerin solumak ve temas etmek kısırlığa neden olabiliyor.

7.

Okul, askeriyeler gibi alanlarda topluma üreme sağlığı konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor.

8.

Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların önüne geçmek: Cinsel ilişki yoluyla bulaşan bazı hastalıklar PID gibi hastalıklara neden olarak kadın ve erkekte kısırlığa yol açabiliyor. Risk taşıyan kişilerin düzenli aralıklarla sağlık taramasından geçirilmeleri gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları