8 adımda mide yanmasını engellemenin yolları!
Bir çok insanı etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren mide yanması, yemek borusunda, mideden gelen asitle beraber yanma hissi oluşması şeklinde meydana geliyor. Beslenmede birtakım değişiklikler yaparak mide yanması koruma altına alınabiliyor. İşte 8 adımda mide yanmasını engellemenin yolları..

1. Asitli ve kafeinli yiyeceklerden uzak durmak: Öncelikle kahve, alkollü içecekler, karbonatlı içecekler, turunçgiller, baharatlı yiyeceklerden yani midenizin yanmasına yol açan tüm yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor.

 Asitli ve kafeinli yiyeceklerden uzak durmak: Öncelikle kahve, alkollü içecekler, karbonatlı içecekler, turunçgiller, baharatlı yiyeceklerden yani midenizin yanmasına yol açan tüm yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor.

2. Öğünleri sık ve hafif tutmak: Ağır yiyecekler daha çok mide yanması yapıyor. Özellikle yağlı yiyecekler sindirimleri çok zor olduğu için sindirim sistemini yavaşlatabiliyor.

Öğünleri sık ve hafif tutmak: Ağır yiyecekler daha çok mide yanması yapıyor. Özellikle yağlı yiyecekler sindirimleri çok zor olduğu için sindirim sistemini yavaşlatabiliyor.

3. Sakız çiğnemek: Sakız çiğnemek, ağızda salya salgılanmasını artırıyor. Bu da yemek borusuna kadar çıkmış mide asitlerinin nötralize edilmesine yardım ediyor.

Sakız çiğnemek: Sakız çiğnemek, ağızda salya salgılanmasını artırıyor. Bu da yemek borusuna kadar çıkmış mide asitlerinin nötralize edilmesine yardım ediyor.

4. Sindirimi zor olan yiyeceklerde uzak durmak: Çok yağlı ve ağır yiyeceklerden, kırmızı et, derili tavuk eti, fast-food gibi sindirimi zor olan yiyecekleri dikkatli tüketmek gerekiyor.

Sindirimi zor olan yiyeceklerde uzak durmak: Çok yağlı ve ağır yiyeceklerden, kırmızı et, derili tavuk eti, fast-food gibi sindirimi zor olan yiyecekleri dikkatli tüketmek gerekiyor.

5. Yemek yedikten sonra hemen yatmamak: Mide yanmasının en çok görüldüğü zamanlar gece vakitleri oluyor. Bunun nedeni yemek yenilir yenilmez yatmak veya uzanmak istenilmesi. Yemek yedikten en az iki saat sonrasına kadar yatılmaması gerekiyor.

Yemek yedikten sonra hemen yatmamak: Mide yanmasının en çok görüldüğü zamanlar gece vakitleri oluyor. Bunun nedeni yemek yenilir yenilmez yatmak veya uzanmak istenilmesi. Yemek yedikten en az iki saat sonrasına kadar yatılmaması gerekiyor.

6. Yemekten sonra hemen egzersiz yapmamak: Yemekten hemen sonra yapılan egzersiz karın basıncını artırıyor ve mide yanmasına sebep oluyor. Eğer egzersiz yapılacaksa bunun yemekten 2 saat sonra yapılması gerekiyor.

Yemekten sonra hemen egzersiz yapmamak: Yemekten hemen sonra yapılan egzersiz karın basıncını artırıyor ve mide yanmasına sebep oluyor. Eğer egzersiz yapılacaksa bunun yemekten 2 saat sonra yapılması gerekiyor.

7. Sigaradan uzak durmak: Sigarayla hazımsızlık arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Sigarayı mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor.

Sigaradan uzak durmak: Sigarayla hazımsızlık arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Sigarayı mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor.

8. Fiziksel ve duygusal stresten kaçınmak: Stres de mide yanmasını tetikliyor. Yoga ve thai chi gibi rahatlatıcı egzersizler yapmaya çalışmak yararlı oluyor.

Fiziksel ve duygusal stresten kaçınmak: Stres de mide yanmasını tetikliyor. Yoga ve thai chi gibi rahatlatıcı egzersizler yapmaya çalışmak yararlı oluyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları