10 maddede ağız kokusunun nedenleri!
Toplumda oldukça yaygın olan ağız kokusunun altında pek çok patolojik ve fizyolojik neden yatıyor. Aynı zamanda ağız kokusu bazı hastaların da habercisi olabiliyor. İşte 10 maddede ağız kokusunun nedenleri...

1. Ağız bakımının iyi yapılmaması

Ağız bakımının iyi yapılmaması

Ağız kokusunun nedenleri arasında ilk sırada ağız hijyeninin iyi yapılmaması bulunuyor.Ağızdaki bakteriler dil üzerine, dişlerin arasına, diş etlerine ve boğaza saklanıp büyüyor. Eğer ağız bu bakterilerden temizlenmezse, bakteriler diş çürümesine yol açabiliyor. 

2. Diş çürümesi ve diş eti hastalıkları

Diş çürümesi ve diş eti hastalıkları

Diş çürümesi ve diş eti hastalıkları ağız kokusunun yüzde 90'ını oluşturuyor. Bu nedenle bir diş muayesi yaptırarak tedavisinin yapılması gerekiyor.

3. Beslenme şekli

Beslenme şekli

Soğan, sarımsak gibi bazı besinler ağızda 72 saat kalan kokuya sebebiyet veriyor. Aynı zamanda alkol alımı ve kullanılan ilaçlar da ağız kokusuna yol açabiliyor. 

4. Sinüzit

Sinüzit

Üst solunum yolları enfeksiyonları ağız içinde akıntı yapıyor. Bu geniz akıntısının iltihaplı oluşu da bireyin nefesinde hoş olmayan bir kokuya sebebiyet veriyor. 

5. Bademcik iltihabı

Bademcik iltihabı

Ağızda oluşan bademcik iltihapları ‘magma’ denilen katı kıvamlı bademcik döküntüsü yapıyor. Bu durum da kişilerde ağız kokusuna neden olabiliyor.

6. Reflü

Reflü

Midedeki sindirim işlemine yardımcı olan asidin, yemek borusuna doğru geri kaçışı  reflüyü beraberinde getiriyor. Reflü özellikle sabahları ağızda, kötü koku ve tat oluşmasına sebep oluyor.

7. Uzun süreli açlık ve diyet

Uzun süreli açlık ve diyet

Diyet yapanlar yada oruçlu olanlar uzun süre aç kalıyor. Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başladığı için bu da  kötü ağız kokusu olarak yansıyor.

8. Şeker hastalığı

Şeker hastalığı

Şeker hastalığı da ağız kokusunun nedenleri arasında bulunuyor. Bu tip kokuların genelde aseton kokusu şeklinde olabileceği ifade ediliyor.

9. Karaciğer ve böbrek yetmezliği

Karaciğer ve böbrek yetmezliği

Karaciğer ve böbrek  yetmezliği olanlarda da ağız kokusu oluşabiliyor. Ağzında kötü bir balık kokusu gibi bir koku alanların doktora başvurması gerekiyor. 

10. Sigara ve alkol kullanımı

Sigara ve alkol kullanımı

Sigara ve alkol kullanımı birçok hastalığa sebep  olduğu gibi ağız kokusu da yapabiliyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları