Yüksek Tansiyondan (Hipertansiyon) Korunmanın 5 Yolu!
Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) Hastaları Neler Yemeli? Yüksek Tansiyondan Korunmak İçin Neler Yapılmalı? İşte yüksek tansiyona karşı 5 önlem...

Ülkemizde çok sık görülen hipertansiyon hastalığı birçok faktörden dolayı meydana gelebiliyor. Hastaların beslenme alışkanlıkları, yaşam şekilleri, psikolojileri ve kullandığı ilaçlar nedenler arasında olabilir. 

Hipertansiyonda kan basıncı yükseldiğinde, enseden başlayan bir baş ağrısı hissedilir. Hastalar nefes darlığı ile birlikte burun kanaması gibi durumlarla da karşılaşabilir. Hipertansiyon hastalığında genetik yatkınlık etkenler arasında yer alır. 


Hipertansiyon Hastaları Neler Yemeli?

Tercihen yağsız ya da az yağlı, tuzsuz, çok büyük olmayan porsiyonlarla yemek yenmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et tüketmesi daha yararlı olan hipertansiyonda ağır tatlılar yerine meyve tercih edilmelidir. Yemeklerde tuz yerine baharat ve limon kullanılabilir. Şekerli içeceklerin içilmemesi gerekir ve su tüketimi günlük 2 litreden az olmamalıdır.


Yüksek Tansiyondan (Hipertansiyon) Korunmanın 5 Yolu!

1) Şekerden Uzak Durun

Diyabet hastalarında hipertansiyonun görülme oranı yüksektir. Kan damarlarına zarar veren bu hastalıkları önlemek için, şeker tüketimini azaltmak, mümkünse şekeri bırakmak yararlıdır.


2) Alkol Riski Arttırır

Hipertansiyon, alkol kullanan insanlarda daha sık görülür. Hipertansiyon hastaları, düzenli ilaç kullanımında, alkol tüketimini azaltmalıdır. Böylece vücutta kan basıncı dengelenir.


3) Aşırı Tuzdan Kaçının

Tansiyonun başlıca nedeni aşırı tuz tüketimidir. 2 gramın altında tuz tüketimi normaldir. Yalnızca sofra tuzundan değil turşu, tuzlu peynirler, salamura, tuzlu kahvaltılıklar gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.


4) Stres

İş hayatında uzun çalışma saatlerinin getirisi olarak düzensiz beslenme ile birlikte vücutta risk artar. Yaşanan iş stresleri hipertansiyonu tetikleyici nedenler arasındadır.


5) Günde 10 Bin Adım

Kilo problemi olan kişilerde hipertansiyon görülme riski yüksektir. Kan basıncını olumsuz etkileyen fazla kilolardan ve hipertansiyondan uzak durmak için, günde 10 bn adım kuralını uygulamak faydalıdır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları