Vertigo Belirtileri ve Tedavisi! Vertigo Neden Olur?
Vertigo nedir ve nasıl anlaşılır? Vertigo belirtileri ve nedenleri neler? Vertigo tedavi seçenekleri neler?

Vertigo Nedir?

Latince bir kelime olan Vertigo, dönmek anlamına gelmektedir. Vertigo, iç kulak ve sinir sistemindeki rahatsızlıkların belirtisi olarak yaşanan baş dönmesi, denge sağlayamama durumudur. 


Vertigo Nedenleri

İç kulakta olan dengeyi sağlayan küçük yapıdaki vestibuler organ, işitmeyi sağlayan salyangozun bitişiğinde yer almaktadır. İçi sıvı dolu olan vestibuler organ bir su terazisi gibidir ve hareket ettikçe bu sıvıda sallanır. Bu organdaki sorunlar vertigoya neden olmaktadır. Kulak içindeki kristallerin oynaması, sıvıdaki artış, kulak sinirinde iltihaplanma gibi durumlarda görülebilir. Hastalar ani hareketlerden, stresten uzak durarak, sağlıklı beslenme, güneşlenerek fayda sağlayabilir.


Vertigo Belirtileri

- Sersemlik

- Göz kararması

- Dengede duramamak

- Sağa sola tutunmadan yürüyememe

- Hemen yorulma

- Kalabalık ortamlarda insanların üstüne gelmesi

- Bayılacakmış gibi olma

- Bazı durumlarda kusma, mide bulantısı


Vertigo Teşhisi ve Tedavisi

Vertigo hastalığının kulaktan kaynaklı olması durumunda işitme testi, orta kulak incelenmesi, akustik refleks ve denge testi yapılır. Eğer sorunun denge sinirinde olduğu düşünülürse MR çekilerek, tanı konulur. Vertigo hastalığında vestibüler rehabilitasyon, ilaçlı tedavi ve cerrahi tedavi uygulanır. Vestibüler rehabilitasyon, KBB uzmanı ve fizyoterapist eşliğinde yapılır. Vücut hareketlerinin ve denge sistemindeki bozuklukların tedavi edilmesi amaçlanır. Kusma olduğu durumlarda , şikayeti ortadan kaldırmak için ilaçlı tedavi uygulanır. Ameliyat ise, iç kulak sıvısının orta kulağa sızmasıyla dönme ve işitme sorunu (Perilenfatik Fistül) ortaya çıktığında ve yüksek ses, hapşırık, öksürük (Superior Kanal Dehisensi) gibi durumlarda vertigo olduğunda tercih edilir.


Vertigo İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Vertigo belirtileri yaşandığında Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları