Vaskülit (Damar İltihabı)  Nedir Neden Olur? Vaskülitin Belirtileri ve Türleri
Damar iltihabı olarak bilinen vaskülit hastalığının nedenleri ve belirtileri nelerdir? Vaskülit hastalığına hangi bölüm bakar? Vaskülit tedavisinde ne tür tedavi yolları uygulanır?

Vaskülit (Damar İltihabı) Nedir?

Vaskülit yani damar iltihabı, damar duvarının iltihaplanması durumunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Ağır seyirli olan hastalık, zamanla organlarda da zarar vererek, şikayetler yaratır. Kan damarlarında meydana gelen hastalık, damar tıkanması, damar daralması gibi durumlar oluşturur. Buna bağlı olarak organların beslenmesini engeller. 

Tıkanan veya yırtılan damarlar, organlara oksijen ve besin taşıyamadığı için dokularda harabiyet olur. Bu tip iltihaplanmalar ciddiye alınıp, tedaviye başlanmalıdır.


Vaskülit Çeşitleri

Vaskülit, küçük damarlar, orta büyüklükteki damarlar, büyük damarlar gibi iltihaplanan damarların çapına göre gruplandırılır. En sık görülen beş çeşit vardır.

- Poliartreritisnodosa

- Wegener Granülomatozu

- Mikroskopikpolianjitis

- Takayasu arteriti

- Temporal arterit


Damar İltihabı Neden Olur?

Kesin nedeni henüz tam bilinmeyen damar iltihabı hastalığında, genetik olarak yatkın olmak, sigara, bağışıklık sistemi sorunları gibi etkenler önemli rol oynamaktadır. Hepatit enfeksiyonları da vasküliti yaratan nedenler arasındadır. 


Vaskülit Belirtileri

- Nefes darlığı

- Öksürük

- El ve ayaklarda güçsüzlük

- Yüksek tansiyon

- Deri döküntüleri

- Gözde ağrı ile birlikte kızarıklık

- Böbrek tutulumunda ödem


Vaskülit Tanısı Nasıl Konur?

Şikayetlerle gelen hastaya tanı koyabilmek için anjiyografi, damar görüntüleme, EMG veya biyopsi istenir. İncelemeler sonucunda vaskülit teşhisi konulur.


Vaskülit Tedavisi

Hastanın durumuna ve iltihabın türüne göre tedavi yöntemi seçilir. Doktorun önerdiği bağışıklık sistemine etki yapan ilaçlar, steroidler, kortikoidler verilebilir. Hastalığın bulgularını baskı altına alır. Kortizonlu ilaçların uzun dönem kullanımında yan etkiler görülebilmektedir. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda bazı aşılar da yaptırmak gerekebilir. Medikal tedavi dışında cerrahi tedavi yöntemi uygulanabilir. Vaskülit sonucunda vücutta her hangi bir organ yıkıma uğramışsa ameliyat yapılır. 


Vaskülit İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Vaskülit tedavisi Romatoloji tarafından yapılmaktadır. Ancak başka organlarda tutulum olduysa, diğer branşlarla birlikte ortak tedavi uygulanmaktadır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları