Ülseratif Kolit  Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Ülseratif Kolit, kalın bağırsakta iç yüzeyin iltihaplanmasına denir. Ülseratif kolit hastalığının nedeni henüz tam olarak saptanamamıştır...

Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit, kalın bağırsağın yalnızca iç yüzeyini döşeyen kısımda görülen iltihaplanmadır. İltihabı bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit, çoğunlukla makattan kalın bağırsağa doğru geçer. Vakaların çoğunda bağırsağın sonundaki rektum bölümünde etkilenme vardır. İlerleyen yaşlarda da çıkabilen ülseratif kolit hastalığı, genellikle 15-45 yaş aralığında görülür. Bazı antibiyotikler, doğum kontrol hapı, asprin ve ağrı kesiciler hastalığın belirtilerini arttırıcı etki gösterir. Ülseratif kolit hastaları, ishal olmayı kolaylaştıran yiyeceklerden uzak durmalıdır.


Ülseratif Kolit Belirtileri

- Devamlı halsizlik

- Karında ağrı, kramp

- Kilo kaybı

- Nabzın yüksek olması

- Yüksek ateş

- Kabızlık (Yaşlılarda)

- Göz hastalığı, damar tıkanıklığı, eklem iltihabı gibi bağırsak dışındaki belirtiler olabilir.

- Dışkıda kan


Ülseratif Kolit Neden Olur?

Bir çeşit virüsün neden olduğundan kuşku duyulan ülseratif kolit hastalığının nedeni henüz tam olarak saptanamamıştır. Vakalara bağışıklık sistemi hastalığı olarak yaklaşılır. Stres, hastalığın belirtilerini artırır.


Ülseratif Kolit Teşhisi

Ülseratif kolit hastalığının tanısında hasta öyküsü ile birlikte kan tetkikleri yapılır. Kolonoskopi ile yapılan biyopsi alımında, parça incelenerek kesin teşhis konulur ve tedavi sürecine başlanır.


Ülseratif Kolit Tedavisi

Tedavi ile hastalığın belirtilerini kaldırarak, hastanın şikayetleri azaltılabilir ancak ilaçlı tedavilerle hastalık tamamen ortadan kalkmaz. Tedavi sürecinde iltihabın yarattı harabiyetin ilerlememesi, hastanın günlük yaşam kalitesini artırmak, düzenli beslenmesini sağlamak amaçlanır. İlaçlı tedavisine cevap alınamayan hastalarda şikayetler artarsa, cerrahi tedavi yani ameliyat gerekebilir. Hastanın durumuna göre, ameliyatlarda kalın bağırsağın bir bölümü ya da tamamı alınmaktadır.


Ülseratif Kolit İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ülseratif kolit hastalığı şikayetlerinde hastanenin varsa Gastroenteroloji yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları