Ülser Nedir Neden Olur? Ülserin Belirtileri ve Nedenleri
Ülser hastaları neler yememeli? Ülserin belirtileri ve nedenleri nelerdir? Ülser hastalığını tetikleyen faktörler neler?

Ülser Nedir?

Ülser hastalığı, onikiparmak bağırsağı veya midenin, pepsin ve mide asidi gibi sıvılarla harabiyete uğrayarak doku kaybetmesidir. Bu süreçte mide veya onikiparmak bağırsağında yaralar meydana gelir. Ülser vakalarında yaralara, onikiparmak bağırsağında daha sık rastlanmaktadır. Erkeklerde 3 kat daha fazla görülen ülserin, midede meydana gelmesinde gastrik ülser, onikiparmak bağırsağında meydana gelmesine duoedenum veya bulver ülser denir.


Ülser Belirtileri

- Sık sık acıkma hissi

- Hazımsızlık

- Mide yanması, ağrısı

- Mide bulantısı

- Kilo kaybı

- İştahsızlık

- Yemek sonrası midede ağrı

- Kusunca rahatlama

- Şişkinlik ve gaz


Ülser Nedenleri

Normal fonksiyonlarını yerine getirirken, kendisini de korumaya alan midede, koruyucu fonksiyonlarla, sorun yaratacak mekanizmalar arasında dengesizlik olduğunda, sindirim sistemini olumsuz etkileyen ülser, gastrit, reflü gibi mide sorunları ortaya çıkar. 


Ülseri Tetikleyen Faktörler

- Fazla tuz tüketmek

- Tıka basa yemek yemek

- Uykusuzluk ve yorgunluk

- Hijyenik olmayan gıda tüketimi

- Yemekleri az çiğnemek 

- Düzensiz, sağlıksız beslenme alışkanlığı

- Stres (Stresle birlikte belirtilerin artar)

- Genetik yatkınlık

- Uzun süre aç durmak


Ülser Diyeti

Ülser hastalarının ekşi, tatlı, acı, aşırı yağlı besinler tüketmemesi gerekir. Mide yanmaması yaşamamak adına, kızartma, tuzlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Çay, kahve tüketimi sınırlı olmalı. Daha çok haşlama, salçasız, hafif yemek türleri tercih edilmelidir. 


Ülser Teşhisi ve Tedavisi

Ülser teşhisinde doku örneği alıp, incelemek amacıyla endoskopi yöntemi uygulanır. Endoskopi ile ülserler direkt olarak görüntülenir. Ülser tedavisinde mide asidini azaltan ilaçlar ve enfeksiyona karşı antibiyotik kullanımı önerilebilir. 


Ülser İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Ülser hastaları hastanelerde varsa Gastroenteroloji bölümünden, yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümünden randevu alabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları