Tetik Parmak Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? Tanısı ve Belirtileri
Tetik parmak hastalığı nasıl teşhis ve tedavi edilir? Tetik parmak sendromunun belirtileri nelerdir? Ameliyat sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

Tetik Parmak Hastalığı Nedir?

Tetik parmak hastalığı, parmak tendonlarındaki kirişlerin kilitlenmesi ve takılması durumunun meydana gelmesidir. 40 yaş üzeri kadınlarda daha çok görülen hastalık, romatizmal hastalığı, diyabet hastalığı olan kişilerde daha çok meydana gelmektedir. Bazı profesyonel sporcular ve bazı meslek gruplarında elin çok zorlanması ve devamlılığından dolayı bu hastalık görülebilmektedir.

Tetik parmak hastalığının adı, tetik hareketinin yapıldığında harekete geçmesi gereken tendon ve bağlı kemik yapıdan gelmektedir. Eliyle çok fazla iş yapanların tendonlarında kist meydana gelir ve hareket kısıtlılığı oluşur.

Parmaklarda tendonların içerisinden geçtiği pulley adı verilen halkalardan oluşan bir tünel yapısı bulunmaktadır. Tendonları kemiğe yakın tutan pulleylerin kalınlaşmasından dolayı, tendonlar alan darlığı sebebiyle geçemez, sıkışma yaşanır. 

Tetik Parmak Hastalığı Belirtileri

- Yumruk yaparken parmak kökünde zorlanma

- Sabahları parmaklarda tutulma

- Parmaklarda takılma, ağrı

- Kilitlenen parmağın açılma esnasında ses çıkarması

Tetik Parmak Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Önce uzman hekim tarafından hasta öyküsü dinlenir ve hekim tarafından tıbbi hikayeyi tam öğrenmek amacıyla sorular yöneltilir. Hastaya elini dinlendirmesi ve mümkün oldukça kullanmaması gerektiği tavsiye edilir. Hastadaki ağrıyı ortadan kaldırmak için ilaçlar verilir. Parmaklardaki baskıya karşı, tendon kılıfına kortizon enjekte edilir. Tedaviye cevap alınamazsa cerrahi yöntem tercih edilebilir. Lokal anestezi ile gerçekleştirilebilecek bir ameliyattır. Cerrahi tedavi, parmaklarda takılma, takılı kalma ve şiddetli ağrı görüldüğünde tavsiye edilir. Cerrahi tedavinin yapıldığı aynı gün içerisinde hasta evine gidebilmektedir.

Ameliyat sonrasında hastaların elini kalbin yukarısında tutması, şişmeyi ve ağrıyı azalmaktadır. Parmak hareketleri hemen başlar ancak eldeki ağrı ve şişliğin tamamen geçmesi birkaç haftayı alabilir. Hastaya parmak egzersizleri önerilir.

Tetik Parmak Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları