Testis Kanseri Nedir Belirtileri Nelerdir? Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri
Testis kanserinde hangi belirtiler görülür? Testis kanseri tedavi sonrasında tekrarlar mı? Testis kanserinde hangi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır?

Testis Kanseri Nedir?

Erkeklerde penisin altında yer alan, yumurta biçimindeki bir çift organ olan testisler, sperm üretimini ve erkeklik hormonu olan testosteronu salgılamayı sağlamaktadır.Testislerde gelişen kansere testis kanseri denmektedir. 

Erken teşhis çok önemlidir. Erken başlanılan tedavilerde hastaların yüzde 98'i hastalığı yenme olasılığı bulunmaktadır. 25-35 yaş arası erkeklerde daha sık rastlanılan testis kanseri, 50 yaş üzerinde az da olsa görülmektedir. 100 bin erkekte üçünde rastlanmaktadır.

Testis Kanseri Belirtileri

Testis torbalarında sıvı birikmesi olmuşsa ağırlık hissi yaşanabilir. Kanserin yayılma gösterdiği bölgeye özgü nefes darlığı, öksürük, kemiklerde ağrı gibi belirtiler yaşanabilir.

- Testislerde ağrısız şişlik

- Testislerde sertlik

- Testis torbalarında ağırlık hissi

- Nadiren memelerde büyüme 

Testis Kanseri Evreleri

1. Evre; Kanser sadece testis bölgesindedir.

2. Evre; Kanser karın bölgesinde lenf bezelerine yayılmıştır.

3. Evre; Kanser leng bezeleri dahil akciğer ve diğer uzak organlara yayılmaya başlamıştır.

Testis Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Hasta öyküsü dinlendikten sonra fiziki muayene yapılır. Kesin tanı Skrotal Ultrasonografi tetkiki ile yapılabilmektedir. Eğer kanserin başka organlarda yayılım gösterdiği düşünülürsa akciğer, batın tomografisi, omurgada yayılım olduğundan şüpheleniliyorsa MR istenebilir. Ameliyat için biyopsi alınarak, patolojiden gelen sonuca göre değerlendirme yapılır. 

Testis Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Testis kanseri tedavisinde kemoterapi, radyoterapi yani ışın tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tedavide başarı oranı sevindirici olan testis kanserinin, ilk iki yıl içerisinde tekrarlama ihtimali yüksektir. Bu yüzden hasta tedaviden sonra belli aralıklarla kontrole gitmelidir. 

Seminom ve nonseminom olmak üzere iki çeşit olan testis kanserinde, seminom türü kanserde kemoterapi ve radyoterapi yüksek oranda etkilidir. Nonseminom türünde ise hastalık, bulunduğu aşamaya göre farklı seyredebilir. Testis kanserinde ilk olarak cerrahi tedavi uygulanır. Ameliyat sonrasında hastada kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri ile tedavi süreci desteklenmektedir. 

Testis Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Testiste yaşanan şikayetler için Üroloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları