Sepsis (Kan Zehirlenmesi) Bulaşıcı Mıdır? Sepsis Belirtileri ve Evreleri
Kan zehirlenmesi olarak bilinen sepsis, tedavide gecikildiği takdirde hastayı ölüme kadar sürüklemektedir. Sepsis hastalığında acil tedavi gereklidir.

Sepsis (Kan Zehirlenmesi) Nedir?

Sepsis yani kan zehirlenmesi, kana karışan mikroba karşılık bağışıklık sisteminin normalin üstünde karşılık vermesiyle ortaya çıkar. Ölüm riskini arttıran bir hastalıktır. Tedaviye hemen başlanılmazsa, damarlar, karaciğer, kalp, böbrek, akciğer gibi organlara hasar vermeye başlar. Yaygın bir durum olan sepsis, aynı zamanda en çok ölüme neden olan bir hastalıktır.

Sepsis hastalığı ağır ameliyat geçiren, uzun süre hastanede kalan, organ nakli olan, ağır kaza geçirerek yaralanan ve yaşlı kişilerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Kemoterapi gören ve bağışıklık sistemi hastalıkları olan kişiler de risk gruplarındadır. 

Sepsis Bulaşıcı Mıdır?

Hasta olan kişinin öksürmesi, hapşırması ile havadaki mikroplu zerreciklerden solunumla birlikte bulaşabilmektedir. Ayrıca hasta olan kişiyle aynı bardak, kaşık gibi eşyaların kullanılmaması, yakın temasa geçilmemesi gerekir.

Sepsis Evreleri

Sepsis, Ciddi Sepsis ve Septik Şok olarak 3 aşama şeklinde gruplandırılan hastalıkta, yüksek ateş ve nabzın normalden hızlı atmasıyla birlikte solunumun da hızlanması ilk aşamadır.  Ciddi sepsis durumlarında idrar azalar, nefes alıp vermekte zorlanma, kalp ritminde düzensizlik, cilt lekeleri görülür. Septik şok aşamasında ise kan basıncı ciddi bir düşüşle birlikte damarlarda pıhtılaşma yaparak, organlara oksijen gitmesine engel olur.

Sepsis Belirtileri Nelerdir?

- Mide bulantısı

- Baş dönmesi

- Ateş

- Vücutta ağrı

- Üşüme hissi

- Sersemlik hali

- Yüksek nabız

- Solunumun hızlanması

- Anormal terleme

Sepsis Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın tanısı için hasta öyküsü alındıktan sonra yapılan muayene ile beraber kan testleri istenir. Kan değerleri incelemesiyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.

Sepsis Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavisinde bir çok hastalığa iyi gelebilecek türden antibiyotik verilir. Ancak bu tedavi başlangıç için yeterlidir. Kan dolaşımı düzensiz olan hastalara sıvı verilir. Yoğun bakım ünitesinde tedavisi yapılarak solunum desteği sağlanabilir. Hastanın durumuna göre ameliyatla enfeksiyonlu kan boşaltılabilmektedir.

Sepsis Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Hastalık için Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları