Prostat İltihabı (Prostatit) Çeşitleri Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Prostatit denilen prostat iltihabı kaç tiptedir? Prostat iltihabı nasıl teşhis ve tedavi edilir? Hastalığın belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Prostat İltihabı Nedir?

Prostatit adı verilen prostat iltihabı, prostat doku tabakasında iltihaplanmaya denir. Kronik bir hastalık olan prostat iltihabının tedavi süreci uzun sürebilmektedir. Hastalığın bulguları kişiye göre değişebilmektedir.

Her yaş grubunda görülen prostat ilhitabı, erkeklerin yarısında en az bir kez görülmektedir. 50 yaş altı erkeklerde daha çok görülmektedir. Vakaların bazında şiddetli yayılan ağrı hissedilirken, bazılarında hafif derece yaşanmaktadır. Prostat iltihabı, akut bakteriyel prostatit, kronik bakteriyel prostatit, kronik pelvik ağrı sendromu, asemptomatik yangılı prostatit olmak üzere dört çeşittir ve belirtileri türlere göre değişmektedir.

Prostat İltihabı Çeşitleri ve Belirtileri

Akut Bakteriyel Prostatit; Nadir görülen bu türde teşhis kolay yapılmaktadır. Ani meydana gelen bakteriyel bir enfeksiyon olan hastalık, idrar yolu enfeksiyonuna benzer özellikler taşımaktadır. İdrar torbasını tamamen boşaltmada zorluk, titreme, üşüme, yüksek ateş, belin alt bölümüne yayılan ağrı, işerken ağrı, karın ve pelvik bölgede ağrı gibi belirtileri vardır.

Kronik Bakteriyet Prostatit; Yavaş seyirde ilerleyen bu türde şikayetler daha azdır. Sık sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonu, kronik bakteriyel prostit şüphesini artırmaktadır. Boşalma sonrasında ağrı, cinsel isteksizlik, aniden idrar ihtiyacı, idrarını az ve sık yapma, idrar yaparken ağrı, yanma gibi belirtileri vardır.

Kronik Pelvik Ağrı Sendromu (Bakteriyel Olmayan); En sık görülen bu tür prostatin nedeni genellikle tam saptanamaz. Boşalırken ağrı, boşalmada pıhtı, koyu renkte idrar, sık sık idrar yapma, kasıklar ve cinsel organda ağrı, idrar esnasında ağrı gibi belirtileri vardır. Bazen belirtiler olmayabilir.s

Asemptomatik İltihaplı Prostatit; İltihaplı ve yangılı olan bu prostatit türünde, belirtiler kendini göstermez. Prostatın patolojik incelemesinde bir şey çıkmazken, idrar veya menide iltihap görülebilmektedir.

Prostat İltihabı Tanısı Nasıl Konur?

Prostat iltihabının hangi türde olduğunu belirlemek tedavi amacıyla önemlidir. Öncelikle hekim tarafından parmakla muayene yapılır. Fiziksel muayene sonucunda prostat bölgesinden biyopsi alınarak, patolojiye yollanır. Rektumdan ultrasonografi çekilir ve PSA testi istenir. Hekim muayenesinde prostat sıvısında akma olursa, örnek alınarak mikroskobik olarak incelenir. Mesane içini görüntülemeye yarayan sistoskopi ile inceleme yapılır.

Prostat İltihabı Nasıl Tedavi Edilir? 

Antibiyotik tedavisi, kas gevşeticiler, iltihabı baskılamaya yönelik antiiflamatuar ilaçlar, prostat masajı, alfa reseptör blokerleri gibi tedavi seçenekleri uygulanabilir. Hastanın ağır yağlı, baharatlı yiyecekler, alkollü ve asitli içeceklerden kaçınması gerekir. Lifli besinler tüketilmeli ve bol su içilmelidir.

Prostat İltihabı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Prostat şikayetlerinde Üroloji bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları