Polikistik Over Sendromu (PKOS) nedir belirtileri nelerdir?
Polikistik over teşhisi nasıl konur? Polikistik over hamileliğe engel mi? Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Toplumdaki her 5 kadından birinde görülebiliyor...

Polikistik over kadın östrojen ve progesteron hormonlarında bir dengesizlik olması durumu olarak tanımlanıyor. Kronik seyreden ve kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. 

PKOS; kadının adet düzenini, çocuk sahibi olma yeteneğini (fertiliteyi), hormonlarını, kalbini, damarlarını ve hatta dış görünüşünü etkileyebiliyor.

Bu sendrom, toplumdaki her 5 kadından birinde görülebiliyor. Bunun için kadınların her yıl düzenli olarak jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekiyor.

Polikistik over sendromunun belirtileri nelerdir?

-Yüz, göğüs, karın, parmak üstü bölgelerinde tüylenme

-Göğüslerde küçülme

-Seste kalınlaşma

-Saç dökülmesi

-Akne

-Kilo alma

-Yoğun ağrılı regl dönemi

-Kısırlık

-Uyku apnesi

Polikistik Over Sendromu neden olur?

PKOS oluşumundaki etiyoloji (yani neye bağlı olarak ortaya çıktığı) konusunda pek çok teorem bulunuyor. Günümüzde bu kesin olarak aydınlatılmadığı için sendromun nedenleri arasında en sık suçlananı "genetik özellikler" oluyor.  Yani kişinin PCOS aileden aldığı genetik bir takım özelliklere bağlıdır.

Ancak kötü beslenme alışkanlıkları ve egzersiz yapmama ile kilo alımı gibi dışsal faktörler olayda tetikleyici olabiliyor.

Polikistik over teşhisi nasıl konur?

Polikistik over teşhisi hastanın tipik şikayetlerine bakılarak konulabiliyor. Yapılan fizik muayenede erkek tipi tüylenme artışı (kıllanma) izleniyor. Tüylenme artışına tıbbi literatürde "hirsutism" adı veriliyor. Hirsutism artan erkeklik hormonlarının etkisine bağlı bir durum oluyor.

Ultrasonda yumurtalıkta hastalığa özgü 3-6 mm çapını geçmeyen bir çok sayıda kist ile ovulasyon yani yumurtlamanın olmaması izleniyor. Yumurtlamanın olmamasına "anovulasyon" deniyor.

Ayrıca yumurtalıkların hacmi de normale göre artıyor, yani yumurtalıklar normalden daha iri görünüyor.

Polikistik over hamileliğe engel mi?

Polikistik over sendromu hamilelik konusunda bir engel teşkil etmiyor. Polikistik overin neden olduğu gebe kalma sorunu kolayca tedavi edilebilen bir kısırlık olarak adlandırılıyor. Polikistik overin neden olduğu hormonal bozukluk tedavi edildiğinde hamile kalınabiliyor.

Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

PKOS tedavisinde hastalığı tamamı ile ortadan kaldırabilecek etkili bir yöntem bulunmuyor. Polikistik over sendromunda tedavi yöntemi kişide gözlenen şikayetlere göre farklılık gösteriyor.

Polikistik over sendromunda tedaviye oldukça uzun bir süre devam edilmesi gerekiyor. Çünkü yumurtalıklar üzerindeki baskı ortadan kaldırıldıktan sonra yumurtalıklar yeniden düzensiz hormon üretimine başlamakta ve şikayetler yeniden başlayabiliyor.

Uygulanan tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekilde:

-Yaşam tarzı değişikliği: Kilo verme, beslenme ve egzersiz 

-İnsulin duyarlılığını arttıran ilaçların kullanılması

-Adet periyotlarının düzenlenmesi

-Cilt ve saç problemleriyle başa çıkmak

-Fertiliteyi (üreme potansiyelini) arttırmak

Polikistik over hastalığı için hangi bölüme gidilir?

Polikistik over hastalığı olanların bir kadın doğum uzmanına görünmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları