Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri Tedavisi ve Belirtileri
Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri neden olur? Özofagus Kanseri belirtileri neler? Özofagus kanseri tedavisinde hangi yöntemler uygulanır?

Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri Nedir?

Özofagus yani yemek borusu, mide ile ağız arasındaki bir tüptür. Özofagusun tabakasında gelişen kötü huylu tümörler yayılarak, vücudun diğer yerlerine de sıçrayabilmektedir. Kanserler arasında 6. sırada yer alan Özofagus kanseri, Türkiye'nin doğu bölgelerinde daha sık rastlanmaktadır. Erkeklerde daha çok görülen Özofagus kanseri, 50 yaşın altındaki insanlarda az rastlanır.


Özofagus Kanseri Neden Olur?

Özofagus kanserinde alkol, sigara ve madde bağımlılığı, beslenmeye bağlı etkenler, kansere sebep hastalıklar, genetik faktörler etkilidir. Özofagusa zarar vermemesi açısından içecekleri çok sıcak tüketmemek gerekir.


Özofagus Kanseri Belirtileri

- İştahsızlık

- Kısık ses

- Kilo kaybı

- Yutma zorluğu

- Göğüste ağrı, yanma

- Boyunda şişlik

- Öksürük

- Kanama

- Kusma, yenilen besinlerin ağza gelmesi


Özofagus Kanseri Teşhisi ve Tedavisi

Özofagus kanseri şüphesinde endoskopi yapılır. Endoskopik inceleme sonrasında Özofagus kanseri tedavisinin yöntemi tespit edilir. Özofagus kanserinde, hangi tedavinin uygulanacağına karar verirken, kanserin hangi aşamada olduğu, hastanın durumu gibi etkenler göz önüne alınır. Radyoterapi ve cerrahi yöntemler uygulanır. Bazı hastalarda kombine tedavilerle süreç yürütülür. Özofagus kanserinde alt bölümdeki tümörler ameliyatla tedavi edilirken, üst bölümdeki tümörler daha zorludur. 


Özofagus Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Özofagus kanseri şüphesinde Gastroenteroloji bölümüne gidilir. Cerrahi tedavi gerekli olursa Gastroenteroloji Cerrahi ya da Genel Cerrahi bölümüne yönlendirilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları