Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer? Nedenleri ve Belirtileri
Orta Kulak İltihabı (Akut Otitis Media) Nedir?
Orta Kulak İltihabı, kulak zarının arkasında kalan orta kulak boşluğunun iltihaplanmasıdır. Orta Kulak İltihabı, orta kulakla geniz arasında bağlantı kuran östaki tüpünün işlevini yerine getirememesinden kaynaklanır. Çocukluk döneminde en çok görülen ikinci hastalık türü olan Orta Kulak İltihaplanması, tekrarlayabilen bir hastalıktır. Orta Kulak İltihabı bulaşıcı bir hastalık değildir.
Kulak, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden meydana geliyor. Kulak kepçesi ve kulak kanalının bulunduğu kısıma dış kulak denir. Dış kulak ile orta kulağı ayıran kulak zarı, ses dalgalarıyla titreşen ince bir yapıya sahiptir. Orta kulek, kulak zarı arkasındaki hava içeren boşluğa denir. Burunun gerisinde yer alan geniz bölgesinde östaki tüpü kanalının görevi, havayı orta kulağa taşıyarak, orta kulak boşluğunda olan hava basıncını, atmosfer basıncı ile dengelemektir. Östaki tüpü işlevini yerine getiremediğinde orta kulak iltihaplanması ortaya çıkar.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri
- Ateş
- Kulak akıntısı
- Kulak ağrısı
- Yeni doğanlarda huzursuzluk
- İştahsızlık
- İşitme azlığı (Orta kulak iltihabı sonrasında, yaşanabilecek sıvı birikimi neticesinde)
Orta Kulak İltihabı Nedenleri
Orta Kulak İltihabı, üst solunum yolları enfeksiyonları neticesinde görülebilir. Orta Kulak İltihabı nedenleri arasında, genetik yatkınlık, alerji, bağışıklığın zayıflaması, anatomik bozukluk gibi faktörler yer alıyor. Çocukların sigara içilen ve kalabalık ortamlarda bulunması hastalığın görülme riskini arttıran etkenlerdir.
Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Orta Kulak İltihabı için yaklaşık 2 hafta östaki tüpü işlevine yarar sağlayacak antibiyotik ilaçlar verilir. Orta Kulak İltihabı için Pnömokok Aşısı kullanan hastaların yüzde 90'ında koruyucu antikor seviyesi artırılarak, orta kulak iltihabında yüzde 7 oranında azalma yaşandığı görülmüştür. İlaç tedavisinin cevap vermediği durumlarda, işitme azlığı yaşanan hastalarda, ileri derece östaki tüpü işlevsizliğinde cerrahi tedavi yapılması mümkündür. Üç yaş üstü çocuklarda yapılan geniz eti ameliyatı ile, östaki tüpünün işlevselliğinde ilerleme kaydedildiği saptanmıştır.
Orta Kulak İltihabı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Orta Kulak İltihabı rahatsızlığına, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları bölümü bakar.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları