Molluskum Kontagiozum Hastalığı Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Tedavisi
Molluskum Kontagiozum hastalığı nedir ve neden olur? Deri hastalığı olan Molluskum Kontagiozum, nasıl bulaşır ve tedavi edilir?

Molluskum Kontagiozum Hastalığı Nedir?

Molluskum Kontagiosum hastalığı, derinin üst tabakasında meydana gelen virüslerden kaynaklı viral bir hastalıktır. Başka organlarda tutulum yaratmayan hastalık, kıl köklerinden, derideki minik bir yaradan içeri girer. Molluskum Kontagiosum hastalığı en çok kasık, kalça, kol, göğüs, karın bölgelerinde ortaya çıkmaktadır.

Siğil görünümü yaratan hastalık, açık pembe renkte ya da deri renginde yükselti oluşur. Bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde, hastalık daha ileri boyutta seyredebilir. Kalıtsal bir hastalık değildir.

Molluskum Kontagiozum hastalığı virüsü, sıcak ve nemli ortamlarda daha kolay üreyebildiği için daha çok rastlanmaktadır. Küçük çocuklarda, bağışıklık sisteminin tam güçlenmemesinden dolayı daha çok meydana gelir.

Molluskum Kontagiozum Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Kolayca bulaşabilen bir hastalıktır. Deri teması ile hastalık bir başkasına geçebilmektedir. Cinsel bölgede görüldüğünde, cinsel birleşme ile bulaşabilir. Virüs havuzdan geçebileceği gibi, ortak eşya kullanımı ile de bulaşıcı olabilmektedir. Deri hastalığına sahip olan kişide kasık, kol altı gibi bölgelerin de birbirine değmesi durumunda, hastalık dağılabilir.

Molluskum Kontagiozum Belirtileri

- 2-6 mm boyutunda lezyonlar

- Küçük kubbe şeklinde lekeler

- Lekelerin parlak olması

- Deri renginde ya da soluk renkte lekeler

- Lekenin ortasında hafif çukur

- Nadiren egzama tipinde döküntülü kızarıklık

Molluskum Kontagiosum Tanısı

Hastalığın tanısı klinik muayene ile konulur. Siğil ile karıştırılmaması gerekir. Hastalığın teşhisinde şüphe duyuluyorsa, lezyonlardan biri sıkılarak örnek alınır ve incelenir.

Molluskum Kontagiosum Tedavisi

Hastalığın tedavisi siğil tedavisi ile benzerlik taşımaktadır. Molluskum Kontagiosum hastalığının tedavisinde lezyonlar yakılabilir, kimyasalla yok edilebilir. Sıvı nitrojen tedavisi de uygulanan yöntemler arasındadır. Bağışıklık sistemini harekete geçiren ilaçlar, antiviraller, retinoik asit içerikli kremler verilir. 

Molluskum Kontagiosum Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Molluskum Kontagiosum hastalığı için Dermatoloji (Cildiye) bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları