Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide Kanserinin Evreleri ve Türleri
Yaygın görülen ve ölümcül olan mide kanserinin belirtileri ve nedenleri nelerdir? Mide kanserinde hangi tedavi yolları uygulanır?

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri, midenin iç yüzeyini kapsayan zar tabakasındaki kötü huylu tümörlerden meydana gelir. Yaygın olarak görülen mide kanseri, tedavi edilmediğinde hastayı ölüme sürüklemektedir. Kanser türleri arasında en çok görülen dördüncü kanserdir. Çoğunlukla karaciğer, lenf bezleri, akciğer gibi organlara yayılım gösterir.

Kadınlardan daha çok erkeklerde rastlanan mide kanserinde beslenme alışkanlığı önemli bir etkendir. Erken teşhisin yapılsa dahi tedavi sonrasında tekrar meydana gelme ihtimali yüksektir.

Erken teşhisi yapılan hastalarda 5 yıl sağ kalma oranı yüzde 95'ten fazladır. Mide kanserinde ameliyatla kanserin tam temizlendiği hastalarda yüzde 25 oranında 5 yıl yaşama ihtimali görülmektedir. Uzak organlara veya karın içine yayılan kanser hastalarında yaşama süresi en fazla 1 yıl olarak beklenmektedir.

Mide Kanserini Tetikleyen Faktörler

Enfeksiyona bağlı ortaya çıktığında Helikobakter Pilori bakterisinin neden olduğu bilinmektedir. Bu bakteri kanserin riskini altı kat artırmaktadır. Mangal eti, aşırı tuzlu gıdalar, sigara ve alkol tüketiminde beslenme şeklinden kaynaklı da görülen mide kanserine genetik etkenler de sebep olabilir.

Mide Kanseri Evreleri

Evre 0; Kanser yalnızca midenin iç yüzeyinde sınırlıdır.

Evre 1; Kanser mukoza tabakasının dışındaki, sindirim kanalı duvarındaki sinir ve kan damarlarının bulunduğu submukoza adı verilen tabakaya ulaşmıştır. Henüz diğer organlara yayılmayan kanser, bu evrede altıya kadar lenf bezinde görülebilmektedir.

Evre 2; Midenin tabakasını delen kanser, 7-15 arasında lenf bezinde yayılım gösterir. Yalnızca submukozada görülür.

Evre 3; Kanser dalak, karaciğer gibi yakın organlara sıçrar. 15'e kadar lenf bezinde görülen tümörler, uzak organlara henüz yayılmamıştır.

Evre 4; 15'den fazla lenf bezinde görülen kanserli hücreler, artık uzak organlara da yayılım göstermiştir.

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanseri bazı vakalarda hiç belirti göstermezken, bazılarında şikayetler görülmektedir. Belirtiler genellikle hastalığın ileri evresinde ortaya çıkmaktadır. Ancak belirtiler başka bir mide hastalığının belirti de olabilir.

- Kilo kaybı

- Mide asidinin yükselmesiyle geğirme 

- Hemen yorulma

- Soluk cilt

- Bazen kan kusma

- Hemen doyma

- Yutmada zorluk

- İştah kaybı

- Kusma, bulantı

- Karında ağrı

Mide Kanserinden Korunma Yolları

Mide kanseri riskini azaltmak için hazır konserve, tütsülenmiş gıdalar, aşırı tuzlu, salamura gıdalar, aşırı sıcak meşrubatlar, mangalda et tüketilmemelidir. C vitamini desteği önemlidir. Ayrıca sigara ve alkolün birlikte kullanılması da riski arttırmaktadır.

Mide Kanseri Türleri

Adenokarsinom; Mide kanserinde en çok görülen türdür. Mide astar bezi hücrelerinde başlayan kanserdir.

Nöroendokrin Tümörler (NETs): Çoğunlukla sindirim sisteminde hormon üretimi yapan dokularda büyüme gösteren nadir rastlanan bir türdür. İyi veya kötü huylu olabilmektedir.

Gastrointestinal Stromal Tümörler (GIST); Genellikle midede ve sindirim sistemiindeki organlara destek sağlayan bağ dokusu hücrelerinde rastlanan nadir bir türdür.

Mide Lenfoması; Diğer kanser türlerinden farklı olan mide lenfoması, lenfoid dokudan kaynaklı başlayan, nadir görülen bir türdür.

Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Endoskopi ile hastanın mide içi izlenir ve biyopsi alınır. Alınan biyopsinin incelemesi ile kesin teşhis konulabilmektedir. Hastalığın hangi evrede olduğunu öğrenmek için MR, abdominal ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi istenir.

Mide Kanseri Tedavisi

Radyasyon Onkolojisi, Gastoenteroloji, Cerrahi gibi branşlardan çok alanlı yaklaşımla ortak tedavi yürütülmelidir. Mide kanseri tedavisinde radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi yöntemler uygulanır. 3. ve 4. evre kanserde genellikle mide ameliyatla alınır.

Mide Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Mide şikayetleri olan kişi Gastroenteroloji ya da Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne başvurmalıdır. Hastadaki bulguların mide kanseri ya da başka bir hastalıktan kaynaklı olduğu tespit edildiğinde, gerekli bölümlere yönlendirme yapılır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları