Mide gribi (Viral Gastroenterit) nedir belirtileri nelerdir? Mide gribi teşhisi ve tedavisi
Mide gribinin belirtileri nelerdir? Mide gribi bulaşıcı mıdır? Mide gribi tedavisi nedir? Mide gribine iyi gelen şeyler nelerdir? Mide gribi nasıl önlenir?

Mide gribine okul ve kreşlerde sık rastlanıyor..

Viral Gastroenterit halk dilinde bilinen adıyla mide gribi, bir bağırsak enfeksiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalık norovirüslerin etkisiyle oluşuyor ve sindirim sisteminden geçiyor.

Genellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi düşük olanlarda görülen mide gribi, ishal , ateş ve mide bulantısı şikayetleri ile ortaya çıkıyor. 

Okullarda ve kreşlerde yaygın olarak rastlanan mide gribi hastalığının belirtileri virüsün bedene girmesinden 24-48 saat içinde kendini belli ediyor. 

Mide gribinin belirtileri nelerdir?

- Ateş

- Sulu ve kansız ishal

- Mide bulantısı

- Baş ağrısı

- Kas ağrıları

- Karında kramp

Mide gribi bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı bir hastalık olan mide gribinde virüsler genellikle  kişilerin dışkılarında bulunuyor. Yemek yerken yada su içerken  virüs riski olan bir kişinin kullanmış olduğu bir eşyanın kullanmakla, virüse dokunulmuş elleri ağza götürmekle bulaşabiliyor.  Kirli sularda yetişen kabuklu deniz hayvanlarını tüketmekte virüsleri beraberinde getirebiliyor.

Mide gribi nasıl teşhis edilir?

Sulu ishalin geçmemesi, kusarken kan gelmesi, ateşin çok yüksek olması gibi mide gribi belirtileri görüldüğünde doktora muayene olmak gerekiyor. Dışkı testi ile virüslerin varlığı ortaya konuyor. Bazı durumlarda, doktor herhangi bir bakteriyel veya paraziter enfeksiyonu önlemek için de bir dışkı örneği isteyebiliyor.

Mide gribi tedavisi nedir?

Viral gastroenterit yani mide gribi için özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor.Doktorlar tarafından hastalık için bol sıvı alınması öneriliyor. Sıvı kaybını, ağızdan alamayan yaşlı ve çocuk hastalara damar yolundan sıvı veriliyor. Tedaviler genellikle kişisel bakım önlemleri oluyor.

Mide gribine iyi gelen şeyler nelerdir?

Mide gribine yakalananların su ve mineral desteği alması, ishal geçene kadar yağsız ve az posalı şeyler yemesi, kuru kahve ve çay tüketiminden kaçınması, doktora danışmadan ilaç kullanılmaması, ishal boyunca yağsız peynir,patates haşlaması, elma,  muz ve havuç gibi besinler tüketmesi ve bol bol dinlenmesi gerekiyor.

Mide gribi nasıl önlenir? İşte mide gribinden korunma yolları

- Elleri sık sık yıkamak (özellikle tuvalet sonrası, yemek hazırlamadan)

- Salata ve meyve gibi iyi yıkanması zor olan besinleri dışarıda tüketmemek

- Evdeki kirli yüzeylerin temizlenmesi

- Kirli suları içmemek

- Temizliğinden emin olunmayan içme sularını kaynatmak

- Çiğ olan yada az pişmiş olan istiridye tüketmemek

- Tuvalet, lavabo hijyenine dikkat etmek

- Virüs taşıyan kişilerle mesafeyi korumak

- Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden uzak durmak

-  Havuz ve denizin kirli olmadığına emin olmak

- Ortak tuvalet , ortak havlu kullanmamak

Mide gribi için hangi bölüme gidilir?

Mide gribi için Gastroenteroloji bölümüne gitmek gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları