Meniere Hastalığı Nedir?
Meniere hastalığı, iç kulaktaki denge ve işitmeden sorumlu, içi sıvı dolu olan organdaki sıvı basınç artışıyla ortaya çıkıyor. Meniere hastalığı tedavi edilmediğinde kalıcı işitme kaybı olabiliyor. Meniere hastalığı, ilk defa 1861'de Prosper Meniere tarafından tanımlandı. Meniere hastalığı tek kulakta ya da iki kulakta da görülebilir. Genellikle 40 yaş civarında rastlanmaktadır.
Meniere Hastalığı Belirtileri
- Baş dönmesi
- İşitme kaybı
- Kulak çınlaması
- Kulakta basınç hissi
- Bulantı, kusma (Bazı durumlarda)
- Gözde titreme
Meniere Hastalığı Teşhisi ve Tedavisi
Meniere hastalığı teşhisinde, baş dönmesi esnasında yapılmayan muayenelerde başka bir bulguya rastlanılmayabilir. İşitme testlerinin yapılacağı teşhis esnasında, hasta öyküsü önemlidir. Baş dönmesi sırasında istemsiz göz hareketleri, titremesi belirtilerden biridir. Doktorun isteğine göre beyin görüntülemesi için MR istenebilir.
Meniere hastalığı tedavisinde, baş dönmesini önlemek için ağızdan ya da serumla ilaç verilebilir. Meniere hastası kişilerin tuz, alkol, kafein, stresten uzak durması gerekir. İlaçla tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulur.
Cerrahi Yöntemler;
Vestibüler Siniri Kesme Ameliyatı; İşitme yetisini koruyarak baş dönmesi ataklarını kontrol edebilmek için yapılır. İç kulaktaki, dengeden sorumlu sinirin kesildiği ameliyatta, işitme görevi olan sinire dokunulmamasından dolayı işitme kabiliyetine zarar gelmez.
Labirentektomi; İç kulakta işitme ve denge organı alındığı bu ameliyatta, hastanın işitme kabiliyeti tamamen ortadan kalkacağı için, bu seçenek yalnızca mevcut durumda işitme yetisi kaybolan hastalarda uygulanır. Ameliyatla birlikte baş dönmesi ve denge sorunları yok olur.
Endolenfatik Kese Dekompresyonu; Endolenfatik kese iç kulaktaki sıvının seviyesini ayarlar. İç kulak sıvısının basıncını azaltan bu ameliyatla, şant ile sıvının emilimi arttırılır. Böylece basınç kontrol altına alınır.
Meniere Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Meniere Hastalığı için Kulak Burun Boğaz bölümüne başvurulur.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları