Kolon (Bağırsak) Kanseri Evreleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kolon (Bağırsak) Kanseri nedir ve neden olur? Kolon (Bağırsak) Kanseri belirtileri neler? Risk gruplarında kimler bulunur? Kolon (Bağırsak) Kanseri teşhisi ve tedavi süreci nasıldır?

Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedir?

Dünyada en çok görülen kanser türü olan kolon yani kalın bağırsak kanseri, her yaşta görülebilmektedir. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre en fazla görülen 5 kanser arasında yer almaktadır.

İnce bağırsaktan sonra gelen kalın bağırsak 1,5 metre uzunluğa sahiptir. Sindirim sisteminin bir parçası olan kalın bağırsak, dalağın altından kıvrılarak rektuma ulaşır. Yine bir sindirim sistemi parçası olan rektum 15 cm uzunluktadır. Rektum kısmında görülen kanserlere rektum kanseri ya da kolorektal kanser denir.


Kolon (Bağırsak) Kanseri Evreleri

1. Evre; Kanser, bağırsak duvarına yayılmıştır ancak bağırsağın tüm katlarına yayılmamıştır.

2. Evre; Kanser, bağırsağın tüm katlarına yayılmıştır.

3. Evre; Kanser, vücudun bağırsak bölgesindeki lenf bezlerine yayılmıştır.

4. Evre; Kanser, kalın bağırsağı da aşarak, akciğer, karaciğer, karın zarı gibi yakınlığı olmayan organlara da ulaşmıştır.


Kolon (Bağırsak) Kanseri Belirtileri

- Rektumda veya karın bölgesinde yumru

- Kilo kaybı

- Anemi kaynaklı halsizlik, nefes darlığı

- Karında sancı, şişkinlik ( Bağırsak tıkanıklığı olursa)

- Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik

- Rektumda gerilme


Kolon (Bağırsak) Kanseri Risk Grupları

- Aşırı kırmızı et tüketenler,

- Obezite sorunu yaşayanlar,

- Aşırı alkol ve sigara tüketenler,

- Aşırı hayvansal yağ tüketenler,

- Posalı gıdaların fazla tüketenler,

- Hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar.


Kolon (Bağırsak) Kanseri Nedenleri

Sebebi kesin olara bilinmemekle birlikte, ailesel genetik yatkınlık büyük ölçüde etki sağlamaktadır. Ailesinde kolon kanseri olanların bu kansere yakalanma olasılığı daha fazladır. Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit, Gardner Sendromu gibi hastalıklar kolon konseri ihtimalii yükselten hastalıklardır. Kolon kanserinde beslenme önemli bir noktadır. Hayvansal yağların tüketimi fazla olduğunda, kolon kanseri riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Bazı kimyasal maddelere maruz kalan, fabrika, sanayi işçilerinde kolon kanserinin ortaya çıkma olasılığı yüksektir. 


Kolon (Bağırsak) Kanseri Teşhisi ve Tedavisi

Kolonoskopi ile hastanın kalın bağırsak görüntülemesi yapılarak teşhis konulur. Eğer polip görülürse alınarak, incelenir. Kolonoskopi ile tedavi süreci takip edilir. Kolonun alt bölgesini incelemek için başka bir görüntümele yöntemi ise sigmoidoskopi. GGK testi ile gaitadaki gizli kan araştırması yapılır. Kolon kanseri tedavisinde ameliyatla çıkarılma işlemi yapılır. Cerrahi tedaviye ışın tedavisi ve kemoterapi ile yardımcı tedaviler süreç devam eder.


Kolon (Bağırsak) Kanseri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bağırsak hastalıkları için Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları