KOAH  Nedir? Erken Teşhis Belirtileri ve Tedavisi
KOAH nedir? KOAH'ın yüzde 90 sebebi nedir? KOAH teşhisi ve tedavisi nasıl? KOAH belirtileri ve nedenleri neler?

KOAH Nedir?

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), kronik solunum yollarının daralması ve akciğerlerde havanın birikmesi ve akciğer esnekliğinini azalarak, yeteri derecede havanın dışarı çıkamamasıdır. Kronik bir hastalık olan KOAH; kronik bronşit ve amfizem formundan oluşuyor. Kronik bronşit, minimum iki yıl içerisinde üst üste en az üç ay öksürük ve balgam şikayetleri ile ortaya çıkar. Amfizem, kana oksijen taşıma görevini yapan hava keseciklerini tahrip eden bir hastalık türüdür. KOAH, toplumda 40 yaş üzerinde %20 oranında görülüyor. 40 yaş üstünde 5 kişiden 1'i bu hastalığa sahip.


ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

KOAH Belirtileri

KOAH belirtileri arasında öksürük ve balgam vardır. Daha sonrasında nefes darlığı şikayeti ortaya çıkar. Hastanın nefes darlığı aşamasına gelmeden, öksürük ve balgam sebebiyle hekime görünüp, erken teşhis konulduğunda tedavi daha etkilidir. Nefes darlığı başladıktan sonra tedavi süreci daha uzundur. Bu sebeple hastalar sigara içiyorum diyerek, öksürük ve balgamın normal olduğu düşüncesiyle doktora gitmediği için, nefes darlığı belirtisinde harekete geçiyorlar. Ancak hasta nefes darlığı aşamasına gelindiğinde solunum fonksiyonlarının %50 kaybıyla hasta doktora başvurmuş oluyor. 


KOAH Tedavisi

KOAH tanısı konulduktan sonra solunum kapasitesi derecesini öğrenebilmek adına solunum fonksiyon testleri yani üfleme testi yapılır. Solunum fonksiyon kaybı yüzde 50 altındaysa 3. evre,  yüzde 30'un altındaysa 4. evrede olmaktadır. KOAH tedavisinde nefes açıcı ve iltihap giderici ilaçlar kullanılmaktadır. 


KOAH NEDENLERİ

Yüzde 90 Sigara Faktörü

KOAH hastalarının yüzde 90'ı sigaraya bağlı olarak gelebiliyor. Puro, pipo, nargile gibi alışkanlıklar da KOAH'ın temel sebeplerindendir. Sigara kullananan kişilerde KOAH riski, kullanmayanlara göre 30 kat daha fazladır. 

KOAH, mesleki sebepler nedeniyle, çalışma ortamına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Çiftçiler, madenciler gibi meslekler risk gruplarındandır. 


KOAH İçin Hangi Bölüme Gidilir?

KOAH şüphesi yani öksürük ve balgam şikayetleriniz olduğunda Göğüs Hastalıkları bölümüne gidebilirsiniz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları