Ateşli hastalıklar arasında bulunan kızıl hastalığı, 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon rahatsızlığı olarak ifade ediliyor. Yetişkin kişilerinde hastalığa tutulma olasılığı bulunuyor.
Genellikle kış aylarında ortaya çıkan kızıl hastalığı, birçok kişi tarafından alerjik hastalıklar ile karıştırılabiliyor. Vücutta kızarıklık ve döküntülere sebep olan kızıl hastalığı kızılcık hastalığı olarakta biliniyor.
Kızıl hastalığı kaç gün sürer?
Kızıl hastalığının vücuttaki kuluçka dönemi beş gün gibi bir süre oluyor. Bu süreç sonrasında bir kaç gün içerisinde vücutta mutlaka ortaya çıkan bu hastalık, müdahale edildikten sonraki günlerde en yakın süreçte iyileşme belirtilerini göstermeye başlıyor. Aşağı yukarı 14-15 gün içerisinde de tamamen iyileşme görülüyor.
Kızıl hastalığı belirtileri nelerdir?
- Ani ateş yükselmesi
- Karın ağrısı
- Titreme
- Kusma
- Yüz, koltuk altı ve kasıkta döküntüler
- Kaşıntı
- Boğazda ağrı
- Baş ağrısı
- Yutkunmada güçlük
- Mide bulantısı
- Halsizlik
- Deride kabuklaşma ve soyulma
- Çileği andıran şiş, kırmızı ve engebeli dil
- Dilde beyazımsı bir kaplama
- Eklemlerde ağrı
- Boyun bölgesinde tutulma
Kızıl hastalığı nasıl bulaşır?
Kızıl hastalığı etkeni streptokok bakterisinin bulaşmasıyla oluyor. Bu bakteriler doğada çok yaygın bulunuyor. Hasta kişini hapşırması, öksürmesi havlu ve bardak gibi şahsi eşyaların ortak kullanılması kızıl hastalığına davetiye çıkarabiliyor.
Nadiren kirlenmiş süt ve yiyecekler de Streptokok bakterisi barındırabiliyor. Kirli zemin ve yüzeylerden de bulaşabiliyor.
Kızıl hastalığı tekrarlar mı?
Kızıl hastalığı, bulaşıcı bir hastalık olmasının yanında daha öncesinde hiç bu hastalığı geçirmemiş bağışıklıktaki bünyelerde görülüyor. Bu nedenle kızıl hastalığının tekrarlandığı vakalara rastlanmıyor.
Kızıl hastalığı kimlerde görülür?
- 5 ila 15 yaşları arasındaki çocuklarda
- Okul çağındaki bir çocuğun ebeveyni olanlar
- Mevcut bir strep boğaz enfeksiyonu bulunanlar
- Yaşadığı, çalıştığı veya okula veya kiliseye sıkı sıkıya dolaşıp geniş bir kalabalık insana sahip olanlarda daha çok görülüyor.
Kızıl hastalığı nasıl tedavi edilir?
Kızıl hastalığının tedavisinde uygulanan başlıca tedavi yöntemi doktor kontrolünde 10 gün boyunca antibiyotik kullanımı oluyor. Kızıl hastalığında çoğunlukla penisilin veya amoksisilin tabletler veriliyor. Çocuklarda ise sıvı antibiyotikler uygulanıyor. Penisilin alerjisi olanlarda ise eritromisin öneriliyor.
Bakterilerin tamamı ölene dek antibiyotiklerin bırakılmaması gerekiyor.
Antibiyotik kullanımı ile birlikte 24 saat içinde ateş düşüyor. Diğer belirtiler de birkaç gün içerisinde kayboluyor.
Kızıl geçiren küçük yaştaki hastalara ateşli dönemde yatak istirahati, hafif ve sıvı besinler verilmesi gerekiyor. Hastada boğaz kuruluğu varsa, yattığı odanın havası nemlendiriliyor. Ağrılara karşı (baş ya da lenf bezleri ağrıları) asetil salisilik asit (aspirin) kullanılıyor.
Kaşıntı için kalamin losyonu ve antihistamin tabletler veriliyor.
Kızıl hastalığında nelere dikkat edilmeli?
- Bol su içilmeli
- Yumuşak gıdalarla beslenilmeli
- Hasta güneş alan ve sık sık havalandırılan bir odada dinlendirilmeli
- Doğal yollardan hastalığın atlatılabilmesi için adaçayı, atkuyruğu bitkisi çayı, frenk üzümü suyu, çuha çiçeği çayı, karaçam dikeni çayı gibi çayların tüketilmeli.
Kızıl hastalığı için hangi bölüme gidilir?
Kızıl hastalığı için Çocuk Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları