Bebeklerin bünye ve bağışıklık sistemi daha düşük olması sebebiyle bebeklerde kedi alerji daha şiddetli ve tehlikeli olabiliyor. .
Evcil hayvanlardan olan kediler en çok alerjiye sebep olan hayvanlar arasında bulunuyor. Dünyada oldukça sevilen kediler çoğunlukla ev içerisinde sevenler tarafından besleniyor.
Kedilerin kulları üzerinde üzerinde kuruyan salgılar daha sonra küçük zerrecikler şeklinde solunum havasına karışıyor. Buna göre, uzun kıllı hayvanların daha çok alerjiye sebep oldukları söyleniyor ancak ama hayvanın kılları ne kadar fazla ise üzerinde o kadar fazla alerjen bulunuyor.
Bazen de alerji doğrudan kediden değil, yediği yeminden veya su kabında üreyen küf mantarlarından da oluşabiliyor. Kedi alerjisi olan bir birey, kedi ile karşılaşmamış olsa da kedisi olan bir başkası aracılığıyla bu alerjiye yakalanabiliyor ve alerjik yakınmalar beliriyor.
Kedi alerjisi belirtileri nelerdir?
- Hapşırma
- Burun akıntısı
- Gözlerde kaşıntı ve sulanma
- Öksürme
- Göz altlarında morluk
- Geniz akıntısı
- Nefes almada zorluk
- Göğüste sıkışma
- Yüz basınsı ve yüzde şişlik
- Boğaz kaşıntısı
- Astım olan kişilerin astım hastalıklarını tetiklemesi
Kedi alerjisi nasıl anlaşılır? Kedi alerjisi teşhisi nasıl konur?
Kedi alerjisi belirtilerin oluşan kişinin deri testi ya da kan testleri yaptırması gerekiyor. Bu testler uzman doktorlar tarafından yapılıyor ve alerji teşhisi konuluyor. Kedi evden uzaklaştırılamıyorsa ve tedbirlere rağmen kişinin alerjisi kontrol altına alınamıyorsa doktor ile görüşerek uygun görülürse aşı tedavisi yapılabiliyor.
Bebeklerde kedi alerjisi
Bebeklerin bünye ve bağışıklık sistemi daha düşük olması sebebiyle bebeklerde kedi alerji daha şiddetli ve tehlikeli olabiliyor. Bebekler kedi ile temas ettiğinde solunum güçlüğü, aşırı öksürme , şiddetli hapşırma ,cilt üzerinde kızarıklıklar, kollarda ve ayaklarda şişlikler görülebiliyor. Bebeğin de kedi alerjisi olup olmadığının öğrenmek için hekimlere ve doktorlara alerji testi yaptırılabiliyor.
Kedi alerjisi nasıl tedavi edilir?
Kedi alerjisinin kesin bir tedavisi bulunmuyor ancak alerji belirtilerini ortadan kaldıracak ilaçlar veriliyor. Kaşıntıları azaltan, göz iltihaplanmasını geçiren, burun tıkanıklığını ve boğaz ağrılarına iyi gelen ilaçların yanında bu reaksiyonları azaltacak alerji hapları da doktorlar tarafından önerilebiliyor.
Kedi alerjisi olanlar nelere dikkat etmeli?
- Kedi ile temastan tamamen kaçınmak ( eğer kaçınılamıyorsa hiç değilse yatak odasından kedinin uzak tutulması bir derece yararlı olabiliyor)
- Kediyi belirli aralıklarla yıkamak
- HEPA filtresi içeren elektrik süpürgeleri kullanmak
- Kumaş kaplı mobilyaları azaltmak
- Halıları kaldrımak ve yerleri cilalamak
- Kediyle temas sonrası ellerin yıkamak
- Evi sürekli havalandırmak
- Kedi alerjisinin en yaygın olan türünü erkek kediler olduğu için dişi kedi besleme tedbirleri almak
- Kediyi yiyeceklerden, yiyecek hazırlanan mutfaktan uzak tutmak
Kedi alerjisi için hangi bölüme gidilir?
Kedi alerjisi için Alerji ve Bağışıklık Sistemi Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları