Karpal Tünel Sendromu Nedir Neden Olur? Belirtileri Neler?
Karpal Tünel Sendromu, el bileği sinir sıkışması olarak bilinir. Karpal Tünel Sendromu belirtileri yalnızca dört parmakta görülmektedir.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal Tünel Sendromu, el hareketini etkileyen sinir sistemi bozukluğu neticesinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. El bileğinin avuç içi derisinin altında yer alan bölgede Karpal Tüneli denilen kısım yer almaktadır. Karpal Tünel Sendromu, basınç artışı ile sinirlerde hissedilen baskı nedeniyle meydana gelir.


Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

Karpal Tünel Sendromu'nde belirtiler, serçe parmak hariç baş parmak, işaret, orta parmak ve yüzük parmaklarında görülür. Bu parmaklarda karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, ağrı şeklinde şikayetler olur. Bu belirtiler genellikle, gece ya da sabah uykudan uyanıldığında daha şiddetli olmaktadır. Hastalık ilerledikçe el kaslarında zayıflık ortaya çıkabilir.


Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?

Sinir üzerinde oluşan bası kaynaklı ortaya çıkan Karpal Tünel Sendromu, kırık, çıkık gibi yaşanan el travmaları, el bileği zedelenmeleri, kireçlenme gibi nedenler de tetikleyici olabilmektedir.


Karpal Tünel Sendromu Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hasta öyküsünün önemli olduğu hastalıkta, el röntgeni çekilir. Doktorun gerekli görmesi durumunda laboratuvar testleri, sinir uyarım testleri ve Elektromiyografi (EMG) yapılır. 


Karpal Tünel Sendromu Tedavisi 

Karpal Tünel Sendromunda medikal tedavi ile birlikte el pozisyonunu doğru tutabilmek için ateller kullanılabilir. Medikal tedavide iltihabı önleyici ilaçların yanı sıra kortizon enjekte edilerek tedavi uygulanabilir. İlaçlı tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi müdahale yapılır.


Karpal Tünel Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Karpal Tünel Sendromu belirtileri görüldüğünde  Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları