Karaciğer Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gereken 7 Nokta
Karaciğer rahatsızlıklarına yakalanmamak için spor ve beslenme en önemli etkenlerden. Karaciğer sağlığını korumak için 7 noktaya dikkat edilmesi gerekir...

Vücudun en büyük organı olan karaciğer, kendi kendini yenileme kabiliyeti olan bir organdır. Karaciğer, vücuttaki yağların sindirilmesini sağlar ve vücudu toksinlerden korur. Karaciğer problemleri, erken aşamada belirti vermez ancak ilerledikçe belirtiler gözle görülür. 


Karaciğer Rahatsızlıklarında Belirtiler

- Sarıya dönük cilt rengi

- Mat tırnaklar

- Karın şişliği

- Damarların belirginleşmesi

- İştahsızlık ve bulantı

- Bacaklarda ödem

- Şuur bulanıklığı 


1) HEPATİTLERE KARŞI AŞI

Hepatit, A, B ve C virüslerine karşı korunmak için aşı yaptırmak gereklidir. Karaciğere yerleşip enfeksiyon yaratan Hepatit virüsleri, siroz, karaciğer yetmezliği gibi hastalıkları meydana getirir. Kan yoluyla bulaşan Hepatit B virüsünden korunmak için rutin kontrollerle birlikte aşı yaptırılması önemlidir.


2) MANTAR TÜKETİMİ

Mantar zehirlenmelerinde, toksik maddeler kolayca karaciğere ulaştığı için belirtiler çabuk görülebilir. Kültür mantarı dışında mantar tüketmekten uzak durulmalıdır. 


3) BİTKİSEL KARIŞIMLARA DİKKAT

Vücut için sağlıklı olduğu söylenen bitkisel karışımların, içeriği tam olarak bilinmediğinden farklı durumlar ortaya çıkabilir. Kronik karaciğer hastalarında bu tür karışımlar karaciğer iflasına kadar varabilir.


4) KARACİĞER YAĞLANMASI

Karaciğer problemlerinin çoğu yağlanmaya bağlı nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için alkol tüketimi sınırlı olmalı ve düzenli spor yapmak gereklidir. Bel çevresinin genişlemeye başlaması uyarıdır. İşlenmiş etler, yağlı yiyecekler, şekerli içecek ve gıdalar karaciğer yağlanmasını sağlamaktadır.


5) GEREKSİZ İLAÇ KULLANMAYIN

Antibiyotik ve ağrı kesiciler, istenildiği zaman, istenildiği sıklıkla kullanıldığında karaciğer yetmezliği yaratabilir. Fazla ve gereksiz ilaç kullanımı karaciğeri yorduğu için, hücreleri yok etmektedir.


6) KALP YETMEZLİĞİ KARACİĞERİ ZORLAR

Kalp yetersizliği ile karaciğer işlevlerinin bozulması arasında ilişki vardır. Kalp yetmezliği gibi problemler, kan akışını bozarak, karaciğerde kirli kanı daha uzun süre tutar. 


7) KARACİĞER DOSTU VE DÜŞMANI BESİNLER

Kronik karaciğer hastalarının alkol ve gereksiz ilaç tüketiminden kaçınması gereklidir. Kronik karaciğer hastalığı siroza varan kişilerde enerji kaybı daha çok olacağından beslenme şekline dikkat etmelidir. Hastaların idrar söktürücü ilaç kullanması gerekir. 

Karaciğer hastaları idrar sökücü etkisi olan enginar, sebze, baklagiller, bulgur pilavı, sütlü tatlılar tüketmelidir. Kutu-şişe meşrubatlar, işlenmiş etler, fast-food, bal, reçel, çikolata, şeker gibi gıdalardan uzak durmalıdır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları