Karaciğer büyümesi (Hepatomegali) nedir neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Karaciğer büyümesi (Hepatomegali) belirtileri nelerdir? Karaciğer büyümesi neden olur? Karaciğer büyümesi nasıl teşhis edilir? Karaciğer büyümesi nasıl tedavi edilir?

Aşırı alkol tüketmek karaciğer büyümesine neden oluyor..

İnsan vücudundaki en büyük iç organlardan bir tanesi karaciğer oluyor. Karaciğer aynı zamanda vücudumuzun hayati önem taşıyan işlevlerini yerine getiriyor.  Karaciğer büyümesine neden olan bazı sağlık problemleri sonucunda oluşan bu rahatsızlık bazen uzun yıllar fark edilemeyebiliyor.

Halk dilinde karaciğer büyümesi tıp dilinde hepatomegali olarak bilinen hastalık,  bazı hastalıkların belirtisini taşıyor. Yani bir hastaya karaciğer büyümesi teşhisi koyulmuşsa bu hastada var olan bir başka rahatsızlığın sonucunda oluşmuş oluyor.

Karaciğerdekibüyüme çok fazla olmadığı için genelde bir belirti oluşmaz ama bu büyüme çok ileri seviyede olmuşsa bazı belirtiler görülmeye başlanıyor.

İdeal karaciğer büyüklüğü kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişebiliyor. Karaciğerin boyutunu tamamladığı yaş ortalama 15 yaş oluyor ve bu boyut kadınlarda erkeklere göre daha küçüktür.

Karaciğer büyümesi (Hepatomegali) belirtileri nelerdir?

- Kas ağrısı

- İshal

- Sarılık

- Sağ üst karında ağrılar

- Kilo kaybı

- Kanlı veya kil renginde dışkı

- Dil etlerinde kanama

- Çabuk yorulma

- Hazımsızlık hissi

- Sürekli halsizlik

- Güçsüzlük

- Karında şişme

Karaciğer büyümesi (Hepatomegali) nedenleri nelerdir? Karaciğer büyümesi neden olur?

- Aşırı alkol tüketimi

- Karaciğer yağlanması

- Siroz

- Hepatit A-B-C

- Tümör

- Tıbbi ilaç kullanımı

- Diyabet

- Karaciğerde oluşan kistler

-  Öd kesesinin salgılamış olduğu sıvının salgılanmasında meydana gelen düzensizlik

- Lenfoma

- Lösemi

- Karaciğer kanseri

- Sıtma

- Obezite

Karaciğer büyümesi nasıl teşhis edilir?

Doktor öncelikle fiziksel muayene ile karaciğer büyüklüğünü kontrol ediyor. Daha sonra kan testleri, tomografi, MR ve ultrason çekilerek kesin teşhis konuluyor.

Karaciğer büyümesi nasıl tedavi edilir?

Karaciğer büyümesine sebep olan durum bulunduktan sonra tedavi ediliyor. Nedene göre tedavi oldukça değişiyor .Alkol bağımlılığı sonucu karaciğer büyümesi olanların acilen alkolü bırakması gerekiyor aksi takdirde ölümcül olabiliyor.

Hepatit hastalarında  karaciğerdeki enflamasyonu durdurmak için ilaç tedavisi uygulanıyor.Alkol bağlantılı olmayan obezitelerde hastalar düzenli egzersizlerle beraber düzenli kilo verme programına alınıyor.

Diyabet hastalarında kan şekeri ve kolesterol seviyesi sürekli kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Karaciğer kanseri ve lösemide ise kemoterapi uygulanıyor. Bazı tıbbi ve bitkisel ilaçlar kullanılırken riskleri hakkında haberdar olmak gerekiyor. Sigaradan hastalıkların çoğunu tetikleyici etki yaptığı için uzak durulması öneriliyor.

Kimyasallarla temastan da uzak durulması gerekiyor. Aerosol temzileyiciler kullanılması gerekiyor. Böcek ilaçları ve diğer toksik kimyasallar sadece iyi havalandırılmış ortamlarda kullanılabiliyor. Bu tür ilaçları kullanırkende  eldiven ve maske takılması öneriliyor.

Karaciğer büyümesi olanlar nasıl beslenmeli?

- Hazır gıdalar tüketilmeli

- Bol bol su içilmeli

- Sarımsak, soğan ve enginar sık tüketilmeli

- Karbonhidrat alınmalı

- Kırmızı et balık tüketilmeli ancak tavuk çok tercih edilmemeli

- Hayvansal yağlar kullanılmamalı

- Sakatatlardan uzak durulmalı

- Alkollü içecekler tercih edilmemeli

Karaciğer büyümesi için hangi bölüme gidilir?

Karaciğer büyümesi için Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekiyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları