Kangren nedir belirtileri nelerdir? Kangren nedenleri ve tedavisi
Kangren çeşitleri nelerdir? Kangren belirtileri nelerdir? Kangren neden olur? Kangren nasıl tedavi edilir? Kangrenden korunma yolları nelerdir?

Kangren tedavisi problemin hangi safhada olduğuna göre değişiklik gösteriyor...

Vücuttaki tüm dokuların yaşamlarını devam ettirebilmesi için kana ihtiyacı bulunuyor. Kan, dokulara oksijen, su, glikoz gibi ihtiyaçlarını ulaştırıyor. Bunun sürekli olarak sağlanması için de atar ve toplar damarların yaşam boyunca düzgün bir sistemle çalışması gerekiyor. 

Bazı olumsuz hallerde bu sistem bozuluyor ve vücutta kanlayeterince beslenemeyen bir bölge oluşuyor. Beslenemeyen bölge diğer dokulardan farklı bir görünüm alıyor ve yaşamsal faaliyetlerini yitirmeye başlıyor. Bu durum kangren olarak ifade ediliyor. 

Kangren insan hayatını tehdit eden ve hemen müdahale edilmesi gereken çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.  Kangren kuru kangren, yaş kangren ve gazlı kangren olarak 3 ana başlık altına inceleniyor.

Kangren çeşitleri 

Kuru kangren: Kuru kangrenin ortaya çıkma nedeni atardamarlarda meydana gelen tıkanıklık oluyor. Atardamar tıkandığında kangren olan bölge canlılığını bitiriyor. Atılma çizgisi ya da demarkasyon hattı olarak isimlendirilen belirgin bir çizgi kangren olan bölgeyi diğer bölgelerden ayırıyor. Kuru kangren tehlike bakımından ele alındığında çok daha az tehlikeli olduğu söyleniyor. Kuru kangrene  çoğunlukla donmalarda, zehirlenmelerde, kulak kepçesi, bacak ve kollarda rastlanıyor.

Yaş (ıslak) kangren: Doğru şekilde beslenemeyen dokularda meydana gelen bozulmalar, sıyrık ve benzeri yollarla mikrop kaptığında ortaya yaş kangren çıkıyor. Genelikle şeker hastalarında görülen yaş kangre kuru kangrenden daha tehlikeli kangren türü oluyor.  Çünkü var olan enfeksiyon yukarıya doğru yayılma gösterebiliyor. Bu kangrene daha çok kol, bacak, ince bağırsak ve apandisit bölgelerinde rastlanıyor. 

Gazlı kangren: Zedelenen bir doku çevresinde başlayıp bağ dokusuna ve kaslara çok hızlı bir şekilde yayılan oksijensiz yaşayabilen bakterilerin yol açtığı kangren türü gazlı kangren oluyor. Daha çok kalın bağırsaklarda rastlanıyor. Cilt renginde gözle görülür büyük değişiklikler oluyor. 

Kangren belirtileri nelerdir?

- Kılların dökülmesi

- Yavaş yavaş bölgede soğukluk ve solukluk

- Ciltte hissizlik

- Su dolu kesecikler

- Bölgede şişme

- Deride öncde kızarma, sonra morarma ve siyaha dönüşme

- Bacaktaki kangren de iltihaplanma

Kangren neden olur? Kangren nedenleri nelerdir?

- Sigara içmek (Buerger hastalığı)

- Obezite

- Pıhtı atması

- Travma ve darbeler

- Damar sertliği

- Akut apandisit

- Çavdar ekmeği tüketenlerde Ergot kangreni

- Aşırı soğuklar

- Sağlık personelinin yaptığı bazı hatalar ( Kırılmış bir kolun yanlış bir şekilde alçıya alınması gibi)

- Kontrolsüz diyabet bulunması

Kangren nasıl tedavi edilir?

Kangren tedavisi problemin hangi safhada olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Kangren tedavisine ne kadar erken başlanır ise tedavide başarı oranı o kadar yüksek oluyor. 

Rengin soluklaşmaya başladığı dönemde fark edilen kangrende antibiyotik tedavisi ve kangreni oluşturan nedenin ortadan kaldırılması yeterli oluyor. Antibiyotik tedavisi genellikle serum ya da enjeksiyon olarak uygulanıyor.

Hiperbarik oksijen terapisi şeker hastalığı ve periferik arter hastalıklarından oluşan yaş kangren ve ülserlerin tedavisinde uygulanıyor. Tedavi sırasında dışarıdan daha yüksek basınçlı bir odada yüksek basınçlı bir oksijen kanı oksijene doyurarak ölmekte olan dokuların iyileşmesini sağlıyor. Oksijen tedavisi çok oksijenli ortamda yaşayamayan bakterilerin çoğalmasını da engelliyor.

Eğer renk koyu mora veya siyaha dönüştüyse dokunun sağlığına geri kavuşma ihtimali bulunmuyor. Bu sebeple kangren olan bölge kesilerek vücuttan uzaklaştırılıyor. Bu sayede kangrenin yayılması önleniyor.

Kangrenden korunma yolları nelerdir?

- Bölgesel olarak renk değişiklikleri, üşüme durumu meydana gelmişse birey çok ciddi bir risk geçirmediğini düşünse dahi mutlaka doktora gitmek gerekiyor.

- Evde manikür pedikür yapmamak ( küçük bir kesik bile kangrene yol açabiliyor)

- Şeker hastalığı, mikrop kapma, kalp-damar sağlığı için kontroller yapılması gerekiyor

- Sigaradan uzak durmak

- Aşırı soğuktan korunmak 

- Aşırı kilodan kaçınmak gerekiyor. 

Kangren için hangi bölüme gidilir?

Kangren için Genel Cerrahi bölümüne gidilmesi gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları