Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz Bacak Sendromu, dinlenme sırasında bacaklarını sürekli hareket ettirme isteğidir. Kalıtsak bir hastalık da olabilen Huzursuz Bacak Sendromu'nda hasta bacağını hareket ettirmek için üst seviye bir istek duyar, hareket ettirmediğinde bacağında uyuşma, karıncalanma hisseder.
Bu hastalığın Türkiye'de görülme oranı yüzde 3'tür. Uyku esnasında da kendini gösterebilen Huzursuz Bacak Sendromu, kaliteli uykuya da engel bir rahatsızlıktır. Uykuda gece bir anda bacağın sıçraması, ani tekme atma, irkilme gibi belirti verebilir.
Huzursuz bacak sendromu ile yaşayan hastalar, okul, çalışma hayatı gibi alanlarda sosyal açıdan problem yaşamaktadır. Sessiz ve sakin oturulması gereken ortamlarda dikkat çekici olmaktan rahatsız olabilirler.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri
- Bacakları hareket ettirme isteği
- Hareket ettirilen bacakla huzursuzluk hissinin kaybolması
- Bu isteğin akşam ya da gece saatlerinde olması vaya artış göstermesi
- Sendromun uzanırken ya da otururken meydana gelmesi
Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?
İki grupta incelenen bu hastalık, birincil ve ikincil tip olarak ayrılır. Birincil tip olan hastalıkta ya sebep bilinmiyordur ya da ailesel bir durum söz konusudur.
İkincil tip huzursun bacak sendromunda ise, vitamin/mineral eksikliği, demir eksikliği, sinir ucu iltihabı, parkinson hastalığı, gebelik, diyabet, romatizmal hastalıklar, ileri aşamada böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklar nedenler arasındadır. Sigara, kafein, alkol tüketimi, huzursuz bacak sendromunda belirtileri tetikleyebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?
Bu hastalığa kesin teşhis koymak adına özel bir test yoktur. Ancak kan testleri ile Uyku Sağlığı Merkezi'nde uzman doktorlar gözleminde tüm gece uyku çalışması kapsamında teşhis konulmaktadır.
Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi Var Mı?
Tedavi edilebilen bir hastalık olan huzursuz bacak sendromunda, doktorun önerdiği parkinson hastalığı için kullanılan dopamin seviyesini yükselten ilaçlar, sakinleştirici etkili ilaçlar, narkotik ilaçlar kullanılır. Doktorun tavsiyeleri ve verdiği ilaç tedavisi ile belirtiler azalır. Tamamen ortadan kalkması için tedavi sürecinin aksatılmaması gerekir.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları