Guatr Nedir?
Guatr, tiroid bezinin büyümesi ya da nodül ile beraber ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Guatr hastalığında tiroid bezi büyümesi gerçekleştiğinde, boyunun bir ya da iki tarafının şiştiği görülmektedir. Kelebek şekline benzeyen tiroid bezi, boyunun önünde, adem elmasının altında kalan kısımdır. Tiroid bezi, triiyodotironin (T-3) ve tiroksin (T-4) denen ini ana hormon üretir.
Guatr Belirtileri
- Yutkununca boyunun ön tarafında hareketli şişlik
- Boğazda baskı hissi
- Nefes darlığı
- Yutma zorluğu
- Ses kısıklığı
Guatrın Büyüme Sebepleri Neler?
İyot Eksikliği ; İyot eksikliği sebebiyle ortaya çıkan guatr, yaşanılan bölgeye özgü olabilir. Türkiye'de iyot tüketiminin az olması sebebiyle, guatr hastalığına sık rastlanır. İyot eksikliğinde ve hamilelikte, vücudun hormonal ihtiyaçları arttığı için guatr oluşabilir.
Hipotiroidi; Yeteri kadar çalışmayan tiroid bezinin, daha çok hormon üretmesi için uyarılması sonucu, tiroid bezinde büyüme meydana gelir.
Hipertiroidi; Tiroid hücrelerine karşı meydana gelen antikorların, tiroid bezini daha fazla hormon üretmesi için uyarması sonucunda tiroid bezi büyür.
Tiroid Kanseri; Bu kanser türü tiroid bezi içerisinde bir şişlik oluştur.
Tiroid Bezi İltihabı; Tiroid bezinde yaşanan iltihaplanma ile bezin büyümesine yol açar. Hormon üretimi normal, nodülsüz bir tiroid bezinin büyümesi basit guatr, tiroidin gelişeren iki göğüs arasına doğru uzaması substernal guatr olarak adlandırılır.
Guatr Testleri Neler?
Hormon Testi (T3, T4, TSH); Bu testlerle hastanın T3, Serbest T4 ve TSH seviyeleri analiz edilerek, hipotiroidi veya hipertiroidi tanısı konulur.
İğne Biyopsisi; Nodüler guatrlı hastalarda, kanser olasılığı sebebiyle ilk yapılan testtir. Nodülden bir parça alınarak biyopsi yapılır.
Tiroid Ultrasonografisi; Nodüllerin iyi ya da kötü huylu olup olmadığını, yapısını, boyutunu görmek için yapılır.
Tiroid Sintigrafisi; Hastaya radyoaktif maddeyi damar yoluyla vererek, tiroid hücrelerinin bir arada çekildiği film.
Antikor testi (Anti TPO, Anti Tg); Tiroglobülin proteinine karşı olan antikorların ölçümü için yapılır.
Guatr Tedavi Yöntemleri
Gözlem; Küçük guatrlar, hastaya bir şikayet yaratmıyorsa, beslenme programlarına iyot eklenerek, hasta takibe alınır.
İlaçlı Tedavi; Eğer Hipertiroidi sebebiyle guatr oluştursa hormon seviyesinin dengelenmesi amacıyla antitiroid ilaçlar verilirken, tiroid bezinde iltihaplanma varsa, asprin veya kortikosteroid ilaçlar hekimler tarafından tercih edebiliyor.
Radyoaktif İyot; Bu tedavi yönteminde radyoaktif iyot ağızdan verilerek, kan dolaşımı ile tiroid bezine vararak, tiroid hücrelerini yok eder. Bu yöntem sonrasında hasta L-tiroksin tiroid hormonu kullanır.
Cerrahi Tedavi; Tiroid kanserlerinin tedavi yöntemi cerrahidir. Guatrda estetiği bozan aşırı büyüme, nefes darlığı gibi sorunlar varsa ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tümü alınabiliyor. Ameliyat sonrasında sentetik tiroid hormonu olan L-tiroksin kullanılır.
Guatr Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Guatr Hastalığı için Dahiliye ya da Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilebilir.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları