Graves Hastalığı Nedir Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yolları
Graves hastalığında hangi ilaçlar kullanılır? Graves oftalmopatisi göz tutulumunda belirtiler neler? Graves hastalığı neden olur?

Graves Hastalığı Nedir?

Graves hastalığı, tiroid bezinin normalin çok üstünde çalışmasından kaynaklı ortaya çıkan bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır. Tiroid bezinin çok fazla hormon salgılamasından dolayı metabolizma hızı ve nabızda yükselme yaşanır. Vücutta bağışıklık sistemi, tiroid bezi hücrelerinin bazılarına karşı antikor üretir. Anormal hızla tiroid hormonu salgılanmasıyla ortaya çıkan Graves hastalığının tedavisine başlanmazsa, insan hayatını riske atacak seviyelere gelebilmektedir.

Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen hastalık, sıklıkla 40 yaş öncesinde ortaya çıkmaktadır. Genetik yatkınlığın olabileceği gibi, ailesinde hiç görülmeyen kişiler de bu hastalığı yaşayabilmektedir. Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları olanlar, aşırı stresli kişiler, sigara kullanan, gebe veya yeni doğum yapan kişiler de görülme olasılığı daha yüksektir. Vakaların yaklaşık yüzde 30'unda Graves Oftalmopatisi görülmektedir. Yani hastalık gözde tutulum yaratmıştır.


Graves Hastalığı Neden Olur?

Bağışıklık sistemi, nedeni henüz tam bilinmeyen şekilde, tiroid hücrelerine karşı sanki bir virüs, bakteriymiş gibi antikor üretmeye başlamaktadır. 

TSH (Thyrotrophin-Stimulating Hormone) yani Tiroid Bezini Uyarıcı Hormon beyindeki hipofiz bezinden salgılanır. Ancak bu hastalık sürecinde antikorlar TSH hormonu gibi işleyişe geçtiği için, tiroid daha hızlı çalışmaktadır.


Graves Hastalığı Belirtileri

- Regl dönemlerinde düzensizlik

- Kilo kaybı

- Ellerin veya parmakların titremesi

- Sık tuvalet ihtiyacı

- Asabiyet, huzursuzluk

- Kalp çarpıntısı

- Bacaklarda ve ayaklarda kızarıklık, cildin kalınlaşması

- Cinsel isteksizlik

- Guatr

- Graves Oftalmopatisi (Gözde tutulum olduğunda gözlerin dışarı doğru büyümesi) 

Graves oftalmopatisi durumunda gözlerin dışarı doğru büyümesi ile birlikte göz kapakları gerginleşir, gözde kızarıklık, ağrı, bir şey kaçmış hissi, ışığa duyarlılık, nesneleri çift görme gibi belirtiler kendini gösterir.


Graves Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor muayenesinde tansiyon ve nabız ölçümü yapılarak, titreme olup olmadığına bakılır. Tanı koyabilmek için kan testleri, sintigrafi, renkli doppler ultrasonografi istenmektedir. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) veya bilgisayarlı tomografi istenebilir.


Graves Hastalığı Tedavisi

Graves hastalığında radyoaktif iyot tedavisi ile tiroid bezini küçültmek amaçlanır. Medikal tedavide metimazol, propiltiourasil gibi antitiroid ilaçlar kullanılır. Ayrıca vücuttaki titreme, asabiyet gibi belirtileri azaltmak amacıyla metoprolol, propranolol, nadolol, atenolol gibi beta bloker ilaçlar önerilebilmektedir. 

Eğer ilaçlı tedaviye cevap alınamazsa ameliyata başvurulur. Ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı alınır. Sonrasında tiroid ilacı kullanımına devam ediliyor. Graves ameliyatında ses tellerinde felç yaşanma riski vardır. 

Graves oftalmopatisi görüldüğünde kortizon uygulaması, gözlük kullanımı gibi uygulamalar işe yaramazsa ameliyata başvurulur.


Graves Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın belirtileri görüldüğünde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları