Gizli Şeker (Pre Diyabet) Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Gizli şeker testi aç karnına mı tok karnına mı yapılır? Gizli şeker hastaları nasıl beslenmeli? Gizli şeker risk gruplarında kimler var?

Gizli Şeker (Pre Diyabet) Nedir?

Pre Diyabet halk arasında bilinen adıyla gizli şeker, kan şekeri değerlerinin diyabet teşhisi koyacak kadar yüksek olmamasına karşın normalin üzerinde, diyabete yakın sınırda olmasına denir. İnsülin hormonunun yeterince çalışmaması, pankreasın salgıladığı glukagonun fazla olmasından kaynaklı olabilmektedir.

Gizli şeker hastalığı, ilerleyen zamanlarda diyabete dönüşme riski vardır. Diyabet boyutunda varmadan önce bir ara dönem gibi yaklaşılmaktadır. Bu yüzden hastaların kan şekerine dikkat etmeleri gerekir. 

Gizli şeker diyetinde ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler, yağsız yoğurt, peynir ve süt ürünleri, baklagiller, yağsız et ürünleri ve yumurta gibi besinler önerilir. Lif oranı açısından zengin gıdalar tercih edilmelidir. Karbonhidrat alımında düzenleme gerekir.

Gizli Şeker Belirtileri

- Açlığa dayanamamak

- Yemeği hızlı yemek

- Sık sık acıkma durumu

- Halsizlik

- Tatlı tüketme ihtiyacı

- Yemek sonrası rehavet, uyku hali

Risk Grupları

- Ailede diyabet hastası olması

- İlerleyen yaş

- Hareketsiz yaşam biçimi

- Obezite

- Yüksek tansiyon

- Hamilelik

- Hormonal bozukluk

Gizli Şeker Neden Olur?

Gizli şeker hastalığında glukoz vücutta tam emilim göstermediğinden, kanda birikme yapar. Vücutta glukoz geçişi tam sağlanamadığından hücrelere enerji sağlayamaz.

Gizli Şeker Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın tanısı için açlık kan şekeri ölçümüne de bakılır ancak glukoz yüklemesinden sonra yapılan kan testiyle konulmaktadır. Tokluk kan şekerine bakılır.  Kan şekeri 140 mg üzerinde çıkarsa gizli şeker tanısı konulabilir.

Gizli Şeker Tedavisi Nasıldır?

Gizli şeker hastalarının günlük yaşam ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Eğer kilo problemi varsa, olması gereken kiloya düşmelidir. Egzersizler ve sağlıklı beslenme şekli önerilir. Bunlara ek olarak, hekim önerisiyle diyabeti önleyici ilaç tedavisi uygulanabilir.

Gizli Şeker İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bu hastalık için Endokrinoloji veya Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilmelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları