Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır? Ebola Hastalığı Belirtileri Neler?
Kolay bulaşan ve ölümcül bir virüs olan Ebola virüsü, en çok hangi ülkelerde görülür? Ebola virüsü nasıl bulaşır ve tanısı nasıl konur?

Ebola Virüsü Nedir?

1976 yılında Kongo ve Sudan'daki salgınlarda görülen hastalığın adı, Kongo'daki nehirden gelmektedir. Hemorajik yani kanamalı bir hastalık olan Ebola virüsünün, Afrika'daki yabani yarasalardan bulaştığı düşünülmektedir. Meyve yarasaları da denilen bu yarasa türleri Ebola virüsünün doğal konağıdır.  Hastalığın çıkış bölgesi olan Kongo, Uganda, Gabon, Sierra Leone Cumhuriyeti, Liberya Cumhuriyeti, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri gibi meyve yarasalarının olduğu ülkelerde görülmesi, bu görüşü desteklemektedir.

Ebola virüsü, hayvanlardan insanlara, insanlardan insanlara kolay bulaşabilen bir hastalıktır. Ebola virüsü bulaşan hastaların, aileleri ve onları tedavi eden ekibin çok dikkat etmesi gerekir. Hastalığın bulaştığı kişi karantina altına alınır. 

Vakaların çoğu ölümle sonuçlanmıştır. Virüsün görüldüğü ülkelere seyahat edenlerin, döndüklerinde 10 gün boyunca hekim tarafından izlenilmesi tavsiye edilmektedir. Ebola virüsü olan hastalar karantina altında 21 gün boyunca takip edilir. 


Ebola Virüsü Belirtileri

- Ani yüksek ateş

- Titreme 

- Üşüme

- Baş ve boğaz ağrısı

- Kusma

- Halsizlik

- Deri döküntüsü

- İshal

- İlerleyen safhalarda vücuttan kan gelmesi


Ebola Virüsü Çeşitleri

1) Ebola virüsü (Zaire Ebolavirus, EBOV);

2) Sudan virüsü (Sudan Ebolavirus, SUDV);

3) TAI Orman virüsü (TAI Orman Ebolavirus, TAFV);

4) Bundibugyo virüsü (Bundibugyo Ebolavirus, BDBV).

5) Reston virüsü (Reston Ebolavirus, RESTV)

İlk dört virüs insanlarda görülen virüslerdir. Yalnızca Reston virüsü bugüne kadar sadece hayvanlarda görülmüştür. 


Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır?

Çok kolay bulaşabilen ve güçlü bir virüs olan Ebola, vücut salgılarından ya da kan yoluyla geçebilir. Vücut salgılarının bulaştığı zeminle temas halinde, hastalıktan dolayı hayatını kaybetmiş kişilerin cenazesine temasla dahil bulaşabilir. Erkek hastaların iyileştikten sonra yaklaşık 7-8 hafta boyunca spermlerinde bulaşıcı etki olabilir. Hastanın tedavisini yapan, sağlık ekibi ve aile üyeleri en çok hastalığın bulaştığı kişilerdir. Hastayla temas kurmak zorunda olacak kişilerin özel korumalı şekilde hazırlıklı olmalıdır.


Ebola Virüsü Tanısı Nasıl Konur?

Ebola hastalığından şüphelenildiğinde virüs antikorlarının ELISA yöntemiyle IgG tayini, PCR ve virüs izolasyon testleri istenir. 

Ebola Virüsü Tedavisi

Hastalığa özel bir tedavi yöntemi yoktur. Hastada sıvı ve elektolitlerin dengesi, kan basıncı, oksijen durumu takiğ edilir. İkincil enfeksiyonlar için tedavi uygulanır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları