Crohn Hastalığı Nedir? Crohn Belirtileri ve Tedavisi
Crohn hastalığı nedir ve neden olur? Bir tür iltihabi bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığında tedavi yöntemleri neler?

Crohn Hastalığı Nedir?

Crohn hastalığı, kalın bağırsağın tüm bölümlerinde görülen iltihaplanmadır. Bir diğer iltihabi bağırsak hastalığı olan Ülseratif Kolit ile karıştırılan Crohn hastalığında, sindirim sistemi ağız boşluğından kalın bağırsağa ulaşıp, bağırsağın bütün katmanlarında görülür. Vakaların çoğunda ince bağırsağın son bölümü ve kalın bağırsağın başlangıç kısmı olan kör bağırsak denilen bölgede tutuluma rastlanmaktadır. Crohn hastalığı olan kadınlar, hamilelik dönemi öncesinde hekime danışmalıdır. Bulaşıcı bir hastalık olmayan Crohn hastalığı, kroniktir. 


Crohn Hastalığı Neden Olur?

Henüz nedeni tam olarak bilinmeyen Crohn hastalığında hijyen, genetik eğilim, enfeksiyonal hastalıklar, mesleki, diyet, anne sütü alımı, bağışık sistemindeki bozukluklar etkili faktörlerdir.


Crohn Hastalığı Belirtileri

- Makatta çıban, apse oluşumu

- Kilo kaybı

- Halsizlik

- Ateş

- Karın ağrısı

- Dışkıda kan

- İshal veya kabızlık

- Gözde iltihaplanma

- Ağızda aft oluşumu

- Eklemlerde ağrı


Crohn Hastalığı Teşhisi 

Kan tahlilleri ile birlikte dışı incelemesi yapılır. Başka organlarda tutulum olması şüphesinde röntgen, ultrasonografi, tomografi gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir. Kolonoskopi ile alınan biyopsi incelenerek kesin tanı konulur.


Crohn Hastalığı Tedavisi

İlaçlı tedavi ile hastalığın bulgularını kontrol altına almak ve hastanın günlük yaşam kalitesini arttırmak hedeflenir. Crohn hastalığı tamamen tedavi edilemez. İlaçlı medikal tedaviye cevap alınamadığında doktor cerrahi tedaviye başvurabilir. Ameliyat tedavi amacıyla değil, hastalığın belirtilerini baskı altına alma ve hastanın şikayetlerini azaltmak için yapılır. Cerrahi tedavi ile ince bağırsak alınır.


Crohn Hastaları Ne Yemeli?

Bazı besinler Crohn hastalığının belirtilerini tetikleyebilir. Hastalığın özel bir diyeti yoktur ancak ishali kolaylaştıracak gıdalardan uzak durulması faydalıdır. Bağırsak darlığı olanlar lif değeri yüksek sebze ve meyveleri tercih etmemeli ve folat, C vitamini takviye almalıdır. İnce bağırsak ameliyatı olan hastalar ise B12 vitamini desteği almalıdır.


Crohn Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Crohn hastalığı belirtilerinde varsa hastanenin Gastroenteroloji, yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilebilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları