Çatlak Diş Sendromu Nedir?
Çatlak Diş Sendromu, dişin birbirinden ayrılmayıp, ikiye bölünmeden kırılmış olması ile meydana gelir. Yeşil dal kırığı olarak da adlandırılmaktadır. Diş çatlaması, dişin köküne kadar inebilen bir çatlak olması sebebiyle, ciddi hassasiyet yaratmaktadır.
Çoğunlukla azı dişlerde ortaya çıkmaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha çok rastlanan çatlak diş sendromu vakalarının büyük bir kısmı 40 yaş üstünde görülmektedir. Yüzeysel olan çatlaklarda tedavi olmayabilir ancak derin çatlaklar için doktora gidilmesi gereklidir.
Çatlak Diş Sendromu Belirtileri
Diş çatlaması durumunda, hastada sürekli bir ağrı veya sızı görülmez ancak bazı yediği şeylere göre belirtiler verir.
- Sıcak bir şey yenildiğinde
- Dişe yapışan basınç etkisi yaratan yemeklerde
- Soğuk bir şey yenildiğinde
- Sert, kabuklu yemiş şeklinde besinler yenildiğinde dişlerde ağrı ve sızı hissedilir.
Çatlak Diş Sendromu Nedenleri
Diş çatlamasının bir çok sebebi olabilmektedir fakat çatlak diş sendromu görülen vakalarda en sık karşılaşılan nedenler şöyledir;
- Dişlerini sıkan ve gıcırdatma gibi davranışlar
- Daha önce kanal tedavisi yapılması
- Kafaya alınan darbeyle, dişlerde travma yaşanması
- Çene yapısından dolayı dişin kapanış pozisyonunda problemi olanlar
- Büyük amaldam dolgular
- Yüksek yapılan dolgular
Çatlak Diş Sendromu Teşhisi Nasıl Yapılır?
Tanısı zor konulan bir rahatsızlıktır. Çatlak diş sendromu teşhisi için kapsamlı bir ağız muayenesinden sonra, fiber optik aletlerle incelenmeli, ısırma testi yapılmalı ve röntgen filmler çekilmelidir. Bazı çatlaklar röntgende dahi görülmemektedir. Hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmak için ortodontik bantlarla dişin etrafı sarılır. Tam olarak hangi bölgede sorun olduğunu anlamak için hastaya ısırma testi uygulanabilir.
Çatlak Diş Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çatlağı yaşamış kişilerde daha sonra tekrar yaşanması yüksek olasılıktır. Çatlak diş sendromu tedavisinde, çatlak bölgelere dolgu yapılabilir. Eğer mikroorganizmalar diş çatlağı içine yerleşmiş ise kanal tedavisi ile birlikte dişin kronlanması gerekir. Diş köke kadar çatlamış ise diş çekimi yapılabilir. Hastanın diş çatlağına neden olan etkenlerden ve çatlağı tetikleyici sert, aşırı soğuk ve sıcak besinlerden uzak durması gerekir. Diş gıcırdatma, sıkma davranışının terk edilmesi gerekir.
Çatlak Diş Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Dişle ilgili rahatsızlıklarda Ağız ve Diş Sağlığı bölümüne gidilerek, diş hekimine muayene olunmalıdır.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları