Burun polipleri nedir belirtileri nelerdir? Teşhisi ve tedavisi
Burun polibi belirtileri nelerdir? Burun polibi neden olur? Burun polipleri nasıl anlaşılır? Burun polipleri nasıl tedavi edilir?

Şiddetli burun tıkanıklığı yaşayanlar dikkat! Burun polipleriniz olabilir..

Burun polibi, burun ve sinüs mukozasından kaynaklanan soluk pembe renkli, gözyaşı şeklinde tüm burun ve sinüs boşluklarını doldurabilen iyi huylu oluşumlar olarak ifade ediliyor.

Burun polipleri burun etiyle karıştılıyor ancak farklı şeylerdir. Burun eti her insanda olması gereken burun fonksiyonları için gerekli dokular olurken,  polipler ise sağlıklı bir burunda bulunmuyor.

Erkeklerde daha fazla görülen burun polipleri, burun deliklerinden boğaz bölgesine aşağısına kadar uzanabiliyor. Bu tip oluşumlar, geniz yolunun tıkanmasına sebep olabiliyor.

Burun polibi belirtileri nelerdir?

- Şiddetli burun tıkanıklığı

- Baş ağrısı

- Koku ve tat alma duyusunda azalma

- Geniz akıntısı

- Üst dişlerde ağrı

- Nefes almada güçlük

- Hormala veya uyku apnesi

- Ses tonunda değişme

- Sinüslerde dolgunluk

- Saydam ya da renkli burun akıntısı

- Burunda kaşınma

Burun polibi neden olur? Burun poliplerinin nedenleri

- Alerjik nedenler

- Astım

- Ağrı kesici ve aspirin duyarlılığı

- Kronik sinüzit

- Kalıtsal nedenler

- Churg-Straus sendromu 

- Saman nezlesi

- Kistik fibrozis

Burun polipleri nasıl anlaşılır? Burun polibi teşhisi

Burun muayenesi sırasında burun boşluğu içinde polip kitlesi görülüyor. Nadir durumlarda şüphe varsa biyopsi isteniyor. Biyopsi öncesi tomografi çektiriliyor. Tomografide de muayeneyle görülemeyen polipler görülebiliyor. Burun muayenesinde endoskop kullanmak arka bölümlerde gizlenmiş poliplerin tespitini kolaylaştırıyor.

Burun polipleri nasıl tedavi edilir?

Burun poliplerinde hastanın durumuna göre medikal veya cerrahi tedavi uygulanıyor.Poliplerin büyük çoğunluğu intranazal ve sistemik kortikosteroid tedavisi ile küçülmekte olup burun tıkanıklığında düzelme, koku almada artış, nazal akıntıda azalma gibi yaşam kalitesini artıran durumlar sağlıyor. 

Eğer eşlik eden allerjik nezle, astım varsa lökotrien antagonistleri, antihistaminikler tedavide kullanılan ek ilaçlar oluyor.  Sinüslerde tıkanıklığa bağlı oluşan akut sinüzit ataklarında antibiyotikler ve non-steroid antiinflamatuarlar, dekonjestan ilaçlar tedaviye eklenebiliyor.

Ağır hastalarda, burun polipleri ve beraberindeki sinüs enfeksiyonunu kaldırmak için sinüs cerrahisi gerekli oluyor. Bununla birlikte hastaların en az üçte birinde nazal polip tekrardan büyümeye meyilli olduğu için cerrahinin aşırı kullanımından kaçınılması gerekiyor.

Nazal polipler için en iyi tedavi, cerrahi tedavileri takip eden tıbbi tedavile oluyor. Bu yaklaşım nazal poliplerin tekrar ortaya çıkma riskini azaltıyor.

Tuzlu burun lavajı da özellikle nazal polipi ve kronik sinüs enfeksiyonları olan kişilerde fayda sağlayabiliyor. Bu yöntem, burun pasajıyla birlikte sinüsler de yıkanacağından özellikle sinüzit ameliyatı geçirmiş kişiler için oldukça faydalı oluyor.

Burun polibi için hangi bölüme gidilir?

Burun polibi için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmesi gerekiyor. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları